null Kolumni: Lämmin kesä – säästä riippumatta

Kolumni: Lämmin kesä – säästä riippumatta

Tästä se nyt alkaa. Se, mihin latautuu niin paljon odotuksia. Se, jonka arvon ymmärtää usein vasta sitten, kun se on jo ohi. Se, jota odotellaan 90 prosenttia ajasta. Suomen viiden viikon kesä, juhannuksesta heinäkuun loppuun. Elokuussa on jo syksyn häivähdys: töiden, koulun, harrastusten ja arjen alku. Mutta ei hätää, siihenhän on vielä yli kuukausi!

Juuri näin juhannuksen alla monet paiskivat hommia oikein urakalla, koska pöytä pitää saada puhtaaksi ennen lomia. Niinpä alkukesän hienot vihreän sävyt, laulavat linnut ja kielojen tuoksu humahtaa helposti ohi hyllyjä järjestellessä.

Ja äkkiä on juhannus. Silloin pitäisi kaiken olla täydellistä. Sopuisa suku kokoontuneena tilavalle huvilalle järven rannalle, pellavapäiset lapset iloisesti leikittelemässä nurmella (jonka joku on sopivasti ehtinyt leikata), maukas lähiruoka design-astioilla katetussa pöydässä ja luja parisuhde pursuten spontaania romantiikkaa. Saunan jälkeinen tyyni järvi ja tyyni mieli. Rentous ja ilo.

Onkohan sellaista Juhannusta kellään muuten kuin lehdissä?

Mitä jos juhannukselta alkaakin viiden viikon sade? Jos aikuisille maistuu kalja muulloinkin kuin saunan jälkeen? Jos "loman kiireettömiin hetkiin" varattu kirjapino ja kivatkin suunnitelmat tuovat suuhun suorittamisen maun? Tai jos joku ei jätäkään ärtymystään arkeen, vaan tuo sen mukanaan lomalle ja kasvattaa kireydeksi, tartuttaa tiuskinnallaan kaikkiin muihinkin?

Mitäs jos se joku olenkin minä? Kun ei ole enää arkea tekosyynä tympeydelle ja läheiset huomaavatkin, että olen loppujen lopuksi aika ikävä ihminen? 

Minun kesäni onnistumisen ratkaisevin tekijä olen minä itse. Minä voin antaa hymyn ja tuoda tullessani aurinkoisen mielen. Voin valita, etsinkö iloja vai valittamisen aiheita. Pienet kohtaamiset kahvilla tai pitkät keskustelut kesäyössä, suunnitellut vierailut ja yllättävät poikkeamiset reitiltä – kaikki lujittavat vanhoja ja tuoreita ystävyyksiä ja vahvistavat tunnetta, että kuulumme tänne jokainen.

Nyt meillä on vielä mahdollisuus tehdä tästä juuri sellainen kesä, jota voi muistella lämmöllä, oli sää sitten kuinka kolea tai kuuma tahansa.

Kirjoittaja on espoolainen toimittaja ja juontaja.

miahalonen@yahoo.com

Jaa tämä artikkeli: