Kolumni: Lasten kasvattamisen ilot ja murheet

Kolumni: Lasten kasvattamisen ilot ja murheet

Suhde omaan lapseen on yksi mielenkiintoisimmista suhteista.

Uskon, että meillä kaikilla vanhemmilla on suunnaton halu tehdä lapsistamme onnellisia ja menestyneitä elämässään. Haluaisimme, etteivät lapsemme joutuisi kokemaan itse kokemiamme vaikeuksia ja että lastemme elämän tie olisi mahdollisimman siloinen.

On hyvä kysyä, miten pumpulissa kasvaminen vaikuttaa ihmiseen? Kuuluuko ihmisen kasvuun ja kehitykseen luontaisena osana vaikeuksia ja tuskia, joiden läpi kuljettua syntyy entistä kokonaisempi ihminen?

Vanhempana elämiseen liittyy iloa lasten persoonista, tyytyväisyyttä lasten onnistumisista ja heidän lahjoistaan. Toisaalta odotuksia, toiveita menestymisestä, ja näihin liittyviä epätoivon hetkiä.

Vanhempien omien odotusten suhteen kannattaa olla varovainen: Ovatko lapset täyttämässä vanhempien toiveita tai ovatko he – pahimmillaan – rakennuspalikoita perheen menestyneessä imagossa? Mitä tehdään, jos lapsi ei pysty täyttämään tavoitteita?

Lapset ovat omia persooniaan, jotka kulkevat omia joskus mutkaisiakin teitä. Kasvattajan tehtävänä on viljellä ja varjella kasvua, mutta lapselle soveltuvalla tavalla. Herkkä lapsi tarvitsee hienovaraista ohjausta ja tukea, kun taas villivarsaa voi joutua kesyttämään reippaasti.

Lopulta on tärkeää, ettei arvokas taimi tuhoudu tai vaurioidu vanhempien tai ympäristön puristuksessa. Jos verrataan suomalaisten lasten kasvuympäristöä kansainvälisesti, lapsemme saavat varttua keskimäärin erinomaisissa olosuhteissa etenkin materiaalisessa mielessä.

Henkisessä mielessä voi olla toivomisen varaa. Itse toivoisin, että osaisimme antaa enemmän positiivista palautetta lapsillemme ja iloita siitä, mikä on hyvin. Tässä joudun itsekin kilvoittelemaan.

Myönteisten asioiden julki sanominen ei ole yhtä luonteva osa suomalaista kulttuuria kuin kielteisen palautteen antaminen. Sama haaste koskee erinomaiseksi osoitettua koulujärjestelmäämme. Siivet kantavat paremmin, jos kokee olevansa hyväksytty, osaava ja arvokas.

Kirjoittaja on espoolainen Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja.

petteri.taalas@fmi.fi

Jaa tämä artikkeli: