Kolumni: Liikunta, egon jatke vai ilon tuoja?

Kolumni: Liikunta, egon jatke vai ilon tuoja?

Viimeaikaista julkista keskustelua on värittänyt suhde liikuntaan.

Monet ovat viime aikoina kokeneet uskoontulon tai äkkiraitistumisen kaltaisen muutoksen elämässään vaikkapa maratonharrastuksen aloitettuaan. Näin voimakas kokemus pitää viestiä lähipiirille kertomalla omista suorituksistaan. Tämä voi kuulostaa   egon paisuttelulta ja rehvastelulta.

Uskon, että ihminen on luotu liikkumaan ja pitämään huolta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan. Kohtelemme ajoittain omaa luomustamme kaltoin liikkumalla liian vähän tai jos käytämme päihteitä väärin, ylensyömme tai emme nuku riittävän pitkiä yöunia.

Nämä johtavat oman pahoinvoinnin lisäksi ajan muotitermein kansantaloudellisiin menetyksiin. Liikunta ei ole pelkästään fyysisen kunnon edistäjä, vaan vaikuttaa omankin kokemukseni mukaan myös mielen hyvinvointiin. Hyvässä vireessä oleva kansa myös sairastaa vähemmän ja tekee hyvillä mielin pidemmän työuran. Puhumattakaan vanhuuden päivien virkeydestä.

Liikunnan tulisi olla osa arkipäivää riittävän levon ja terveellisen ravinnon lisäksi. Liikunnan aikaansaama mielihyvähormonin eritys on varmasti eräs vähiten harmillisista nautintoaineista. Usein liikuntakokemukseen liittyy muita myönteisiä seikkoja. Pyöräilijä pääsee nauttimaan hienoista maisemista ja eri vuodenaikojen tuoksuista. Uimari voi kesällä uida luonnon vesissä tai ulkoaltaissa. Hiihtäjä ja lenkkeilijä pääsevät nauttimaan upeasta metsäluonnosta.

Liikunnan harrastamisessa voidaan ammattiurheilu pois lukien mennä myös epäterveelliselle vyöhykkeelle. Siitä voi tulla sairaalloinen elämää hallitseva tekijä monen muun riippuvuuden tavoin. Kohtuukäyttö lienee parasta tässäkin. Samoin omasta kehosta tai suorittamisesta voi tulla tekijä, joilla asetutaan muiden yläpuolelle.

Raamatullisesti rakkauden kolmoiskäskyssä kehotetaan rakastamaan lähimmäistä niin kuin itseä. Itsensä rakastaminen auttaa lähimmäisen rakastamisessa. Liikkuvaa itseä on helpompi rakastaa kuin kaltoin kohdeltua.

Kirjoittaja on espoolainen Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja.

petteri.taalas@fmi.fi

Jaa tämä artikkeli: