null Kolumni: Lomille lomps vaikka joka päivä

Puheenvuorot

Kolumni: Lomille lomps vaikka joka päivä

Miksei arkenakin voisi ilahduttaa itseään samoilla asioilla kuin kesälomalla? Mieli tarvitsee lomaa arkenakin — jopa työtuntien sisällä.

Elokuun pimeät illat ovat kesän parhainta aikaa. Kun tarkkaan aistii, voi ilmassa tuntea jo vienon syksyn kirpeyden. Suloisuudestaan huolimatta loppukesän tunnelmaa värittää pieni haikeus: mieli miettii jo seuraavaa lomaa.

Loma on usein mielessä, eikä ihme: Lomalla nautitaan, matkustetaan, kierretään huvipuistoja ja hiekkarantoja, samoillaan metsässä, otetaan syntiset päiväoluet, istutaan pitkää iltaa ja unelmoidaan. Lomaan ladataan odotuksia ja ohjelmaa, asioita, joita arkena ei pystytä tai ehditä tekemään.

Lomalla on taianomainen glooria! Sen edessä uhraudutaan ja lopussa ahdistutaan. Kun vuoden kaikki paukut suunnataan muutamaan viikkoon, tuntuu arki entistä harmaammalta, työ entistä kuormittavammalta.

Moni kokee, ettei normaali loma riitä töistä palautumiseen – tarvittaisiin lomalle jäämiseen valmistavaa lomaa! Ratkaisuna ongelmaan niputetaan lomaviikkoja yhteen ja lomaillaan pötkössä pitkään.
 

"Miksei lomalla ilahduttavia asioita voisi tehdä myös arkena?"


On tärkeää erottaa työ vapaa-ajasta. Työstä irtaantuminen voi kuitenkin käydä haasteelliseksi eritoten silloin, jos työhön suhtautuu intohimoisesti tai jos se herättää suuria tunteita. Parhaimmillaanhan työssä pääsee toteuttamaan samoja arvoja kuin henkilökohtaisessa elämässä. Mielekäs työ tempaa mukaansa.

Jaksamisen kannalta irtiotot ovat kuitenkin henkireikiä. Mieli tarvitsee lepoa tehokkaasta ajattelusta ja työhön liittyvästä tematiikasta.

Vaikka loma on jaksamisen avainsana, ehkä vielä olennaisempaa onkin loma-aikojen välinen lepo. Lepoa ei tulisi joutua odottamaan useita kuukausia, ei edes viikonloppuun. Mieli tarvitsee lomaa arkenakin, työajan jälkeen ja jopa työtuntien sisällä.

Samoja ajatuksia puoltaa lomatutkija Jessica de Bloom Tampereen yliopistosta todeten (HS 3.8.2015) arjen palauttavan tehokkaasti, mikäli siihen sisällyttää samoja elementtejä kuin lomailuunkin. Niin, miksei lomalla ilahduttavia asioita voisi tehdä myös arkena?

Itse lomailin heti ensimmäisenä lomanjälkeisenä työviikkona ja kas kummaa, unohdin aloittaneeni työt muutamaa päivää aikaisemmin.

Eikun siis lomille lomps – vaikka joka päivä!

Kaisa Lehtonen on espoolainen kasvatustieteilijä.
kaisa.lehtonen@etelansyli.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.