null Kolumni: Maamme-laulu on tehty meille kaikille

Puheenvuorot

Kolumni: Maamme-laulu on tehty meille kaikille

Suomi tarvitsee 2000-luvun Runebergin, joka innostaisi meitä yhdessä rakentamaan parempaa maata.

Eräänä iltana luin pojalleni iltasaduksi Mauri Kunnaksen mainiota Koiramäen Martta ja Ruuneperi -kirjaa. Lapsen jo nukkuessa jäin pohtimaan Suomea 1800-luvulla. Olimme silloin kansakuntana suuressa muutoksessa. Etsimme suurta tarinaa, johon liittyä.

Runoilija Johan Ludvig Runeberg kirjoitti auki suomalaista identiteettiä. Ennen 1830-lukua kukaan ei ollut sanoittanut sitä, mitä suomalaisuus on. Maamme-runo juuri ennen vuosisadan puoltaväliä oli huipennus Runebergin tuomasta muutoksesta.
 

Maamme-laulu on tänään yhtä ajankohtainen kuin se oli syntyessään."


Suomesta tuli 1800-luvun alussa osa suurta Venäjää. Sitä ennen olimme olleet liitettynä ruotsalaiseen imperiumiin. Meillä ei ollut yhtenäistä ymmärrystä siitä, mitä tarkoittaa olla suomalainen. Runeberg halusi yhdistää eri taustoista tulevat Suomea asuttavat ihmiset yhtenäiseksi joukoksi kulkemaan kohti parempaa huomista.


Tänään kansakuntamme on yhtä hajallaan. Siksi tarvitsemme 2000-luvun Runebergin, joka tuo eri puolilla keskustelua olevat suomalaiset ja suomalaisiksi haluavat huomaamaan, että voimme kaikki yhdessä rakentaa parempaa Suomea.

Vähintään tarvitsemme jonkun muistuttamaan meitä Runebergistä.

Maamme-laulu on tänään yhtä ajankohtainen kuin se oli syntyessään. Se kuvaa köyhän maan kaunista luontoa, luonnonolosuhteiden ja sodan aiheuttamia kärsimyksiä ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta, joka kuuluu kaikille. Lukiessani sanoja tarkasti huomaan, että ne koskettavat kaikkia, jotka ovat kohdanneet köyhyyttä ja kärsimystä. Niistä myös kumpuaa uuden toivo.

Joulukuussa kuulin Maamme-laulun Otaniemen vastaanottokeskuksen suomen kielen kurssilaisten laulaessa sen Tapiolan kirkon seurakuntasalissa osana kielikurssinsa päätösjuhlaa. Se laittoi minut miettimään, josko olisi tie, jossa näemme toisemme osana yhteistä suomalaista tulevaisuutta.


Joskus tuntuu siltä, että maailman muutos on jatkuvaa. Mutta kun muistelen tuota kielikoulutuksen päätösjuhlaa, mietin: eipä maailma sitten Runebergin juuri ole muuttunut. Maamme-laulu ainakin on edelleen ajankohtainen: se on tehty meille kaikille, jotka haluamme olla rakentamassa yhtä Suomea.


Kirjoittaja on tapiolalainen perheenisä ja Kirkon Ulkomaanavun rauhanverkoston päällikkö.
aaro@kontiohautomo.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.