null Kolumni: Me linnut

Puheenvuorot

Kolumni: Me linnut

Lentomatkailusta on tullut liian helppoa ja halpaa. Toivottavasti ihminen keksii kestävämpiä keinoja matkustaa.

”Jos olet lentämässä tänään jonnekin, olet pulassa.”

Luen nettiotsikon puhelimeni näytöltä ja huokaisen syvään. Istun juuri Marseillen lentokentällä ja odotan koneeni lähtöä. Tulomatka tänne pari päivää sitten kesti vuorokauden. Ensimmäisen lennon viivästymisen takia myöhästyin jatkolennolta ja jouduin jäämään yöksi Amsterdamiin.

Syödessäni illallista lentokenttähotellin noutopöydästä yhdessä muiden puolimatkaan jääneiden kanssa mietin koko lentobisneksen mielettömyyttä.

Että tämänkin hotellin bisnesidea on majoittaa meitä, jotka emme halua olla täällä. Joka ilta uudet ylijäämät ylibuukatuilta tai missatuilta lennoilta.
 

Pois tahtominen on ihmisessä arvokas ominaisuus."


Nyt uutinen puhelimessani kertoo, että lentoyhtiö Unitedin tietojärjestelmävika on sekoittanut koko maailman lentoliikenteen. Sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen: yhden lennon peruuntuminen aiheuttaa dominoefektin ja sotkee jatkolentoja Amsterdamista Dallasiin.

Yksittäisen matkustajan aika tai mielipaha ovat kokonaisuudessa vähäarvoisia.

Harmillisesti me lentokenttähotellin ärtyneet yöpyjät voimme syyttää koko hulabaloosta vain itseämme. Lentoliikenne on paisunut mahdottomaksi, koska liian moni haluaa ja voi lentää. Itse olen parin päivän pyrähdykselläni pahimmasta päästä.

Matkalukemisenani sattuu olemaan Tommi Kinnusen hieno Neljäntienristeys.

Siinä Kinnunen kuvaa, miten pois on tahdottu aina, ja miten ulkomaailmaan päästiin sodanjälkeisestä Kuusamosta Oulun-bussilla:

”Matka Kajaaniin ja Rovaniemelle olisi lyhyempi, mutta ne sijaitsevat yhtä lailla korpien keskellä kuin kylä itse. Vain Oulu antaa lupauksen jostakin erilaisesta.”

Pois tahtominen on ihmisessä arvokas ominaisuus. Nurkkakuntaisuus vahvistaa suvaitsemattomuutta, maailmalle altistuminen avoimuutta. Siksi olisi tärkeää, ettei kasvava massojen matkustaminen kaatuisi omaan mahdottomuuteensa.

Yksi syy lisää toivoa vaikka junatunnelia Helsingistä Tallinnaan. Tai kuten tuttavani unelman pukee: yöjunalla Berliiniin!

Kirjoittaja on toimittaja, joka epäilee aina suuria totuuksia.
ville.blafield@rsb.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.