null Kolumni: Miespolvet

Puheenvuorot

Kolumni: Miespolvet

Moni suree, kun nuoret eivät käy enää kirkossa.

Kirkon ovien saranoiden kulumattomuudesta on päätelty kokonaisen ikäluokan hengellinen rappiotila. Kyse on kuitenkin eri sukupolvien erilaisista tavoista hahmottaa kirkko ja elämä.

Vanhempieni sukupolvi syntyi keskelle sodan jälkeisiä suuria ideologioita. Osallisuus ja yhdessä tekeminen on heille tärkeää. Suurten ikäluokkien hyveitä ovat työnteko, kärsivällisyys, nöyryys ja auktoriteettiusko. He näkevät kirkon osana suomalaisuutta. Mitä vanhemmaksi he tulevat, sitä enemmän he arvostavat perinteiden säilymistä. Nämä arvot ovat imeytyneet myös kirkkoon.

1990-luvulla ja tällä vuosituhannella syntyneitä leimaa yksilöllisyys ja valinnanvapaus. Tämä i-sukupolvi kosketusnäyttöineen uskoo aitouteen. Heidän hyveitään ovat hyvä itsetunto, luovuus ja korkea moraali.

Globaalissa yhteiskunnassa ajatus kirkon ja suomalaisuuden yhteydestä ei ole itsestäänselvä. Kirkkoon kuuluminen on valinta. Tapakristillisyys ei tule kyseeseen, sillä kirkkoon kuuluminen on osa identiteettiä, vaikka siellä ei kävisikään. Auktoriteetit ja velvollisuudet eivät näyttele pääroolia i-sukupolven elämässä, mutta kirkolle tarjottavanaan heillä on intohimo, epäonnistumisten pelkäämättömyys ja verkostoitumisen armolahja. Internetin työkaluista puhumattakaan.

Vaikka kirkon johtopaikoilla on tietyn sukupolven yliedustus, tarkoituksena ei olisi kirkastaa vain yhden sukupolven arvoja vieden toisten arvot vakan alle. Suurten sukupolvien ahkeruus, osallisuus ja kärsivällisyys eivät tukehdu, vaikka tuotaisiin esiin myös i-sukupolven moniosaajuus.

Sukupolvien välinen kuilu ylitetään kuuntelemalla. Kuunteleminen lähtee siitä, että antaa toiselle tilaa vastata, epäillä, kysyä ja etsiä. Mikäli kuulee oman äänensä ratkaisemassa tai luettelemassa toisen ongelmia, on todennäköistä, ettei silloin kuuntele. Kiitävi aika ja vierähtävät vuodet, mutta sielujen laulu säilyy. On vain hyväksyttävä, ettei se laulu soi miespolvesta toiseen ihan samassa sävellajissa.

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.