Kolumni: Mitä kirkossa saa soittaa?

Kolumni: Mitä kirkossa saa soittaa?

Kirjoittaessani tätä valmistaudun yhteen kesäni isoimmista haasteista: duo-konserttiin Anu Komsin kanssa Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalilla, soittimenani Espoon tuomiokirkon uljaat urut.

Musiikin tekeminen Anun kanssa on päätähuimaavaa vuoristoradalla ajelua; huikeita näköaloja ja uhkarohkeita syöksyjä tuntemattomaan. Siksi se sopii kirkkoon.

Olen uskoakseni miltei jokaisen kirkossa musisoineen tavoin pohtinut kysymystä, mitä kirkossa saa tai ei saa soittaa.

Totuus on se, ettei absoluuttista vastausta ole. Päätöksen tekee ajallemme yllättävän suvereenisti kirkkoherra, ajoin papiston ja kirkkomuusikon kanssa, ja näkemykset vaihtelevat radikaalisti.

Asiaan liittyy hyvin mielenkiintoisia jatkokysymyksiä, kuten ”kenelle kirkko tilana kuuluu?” Ja yhä: ”Mikä kirkko tilana on?” Tekee mieli teroittaa, että seurakunnat eroavat toisistaan paljon enemmän kuin tulee ajatelleeksi.

Kun siis vedotaan siihen, että tietyn yhteisön aatteellisia arvoja ei tule loukattaman, ollaan melkoisen mielipideviidakon reunalla. Yhteisöt, eli seurakunnat ja niiden kirkkoherrat kun ovat kovin erilaisia. Toki, seurakunnat jakavat yhteiset perustavat totuudet, mutta niihin ei kuulu se mitä kirkossa saa soittaa.

Olen papin poikana kasvanut pitämään kirkkoa luontevana paikkana olla. Uskon, että olemme kirkossa korostuneen läpinäkyviä, siellä ei voi siis teeskennellä. Ei hurskaampaa, ei hullumpaa, siinä sen pyhyys piilee.

Siksi uskon myös, ettei kirkossa laulettujen laulujen sanojen aihepiiri ole oleellinen, vaan niiden rehellisyys. Jos kerran kristinusko on lopullinen absoluuttisen totuuden takaseinä, se kyllä kestää agnostikkojen tahi ateistien vaikeimmatkin kysymykset. Kysykää vaikka Nietzscheltä, jos voitte.

Taiteen ja kristinuskon perustavimpia ja minulle rakkaimpia yhteyksiä on se, että tärkeämpää niiden on olla nalli, joka räjäyttää meidät prosessiin; ajattelemaan ja toimimaan, mutta helpompaa on valitettavasti tuudittautua niiden nostalgiseen ja sitä kautta sisäänpäin kääntyneeseen versioon.

Kirkkoon mahtuu, lauseen kaikissa merkityksissä. Kaikki muu paitsi Jumala.

Kirjoittaja on musiikintekijä ja muusikko.

marrrzi@hotmail.com

Jaa tämä artikkeli: