null Kolumni: Miten ajattelee ihminen, joka vastustaa vastaanottokeskusta?

Puheenvuorot

Kolumni: Miten ajattelee ihminen, joka vastustaa vastaanottokeskusta?

Natsilipun vastaanottokeskuksen salkoon vetäneiden ”patrioottien” motiiveja en viitsi edes pohtia. Mutta nämä apeat salolaiset ja forssalaiset.

Kysymys on yksinkertainen, mutta silti se ei kerran päähän päästyään jätä rauhaan. Minkälainen maailmankuva on ihmisellä, joka vastustaa pakolaisten auttamista naapurustossaan?

Katson kuvia salolaisista, jotka osoittavat mieltään paikkakunnalle suunniteltua keskusta vastaan. ”Hell no!”, ”Oma kansa maahanmuuttajien edelle!”, lukee pahveissa. Ja Forssassa: ”Suurin osa turvapaikanhakijoista ei viattomia”, “Kuka on vastuussa kun rikollisuus kasvaa?”
 

Nyt te katsotte minua isällisesti ja aloitatte luennon salolaisen työttömän kutistuvasta arjesta."


Natsilipun vastaanottokeskuksen salkoon vetäneiden tai joukkoraiskauksista varoittaneita lentolehtisiä jakaneiden ”patrioottien” motiiveja en viitsi edes pohtia. Luultavasti nämä öiset tempaukset ovat lähinnä sydämetöntä provokaatiota: natsisymboleista ja rotupuheista tyrmistyvä eliitti saattaa tuntua niin tekopyhältä tai yliherkältä, että sitä tekee mieli härnätä julmilla piloilla. Ehkä jää huomaamatta, että samalla tulee kiusanneeksi vielä julmemmin koko maanosamme heikoimpia. Ihmisiä, joita ei eliittiin lasketa missään.

Mutta nämä apeat salolaiset ja forssalaiset. He marssivat eteemme omilla kasvoillaan, tavallaan suoraselkäisesti, ja sittenkin heidän viestinsä pyörii päässäni kehää. Eivätkö he ole nähneet kuvia hukkuneista tai ihmeen kaupalla Kreikan rannoille selvinneistä pakolaisista? Eivätkö he ole kuulleet, millaista kauhua Syyriasta paetaan? Luulevatko he, että nämä ihmiset ovat halunneet lähteä?

Nyt te katsotte minua isällisesti ja aloitatte luennon salolaisen työttömän kutistuvasta arjesta, jossa epäoikeudenmukaisuuden kokemus katkeroittaa kaikelle parempiosaiselle ympärillään.

Ja minä keskeytän teidät, sillä tätä juuri en ymmärrä. On helppo tajuta, miten tuloerojen kasvu tai Suomen jakautuminen synnyttää vastakkainasettelua. Mutta pakolaisten kohdalla kyse on eri – sanotaan nyt vaikka mittaluokasta. Ei arjen tulopolitiikasta vaan jostain paljon perimmäisemmästä. Inhimillisyydestä, empatiasta aidon hädän edessä.

Miten ajattelee ihminen, joka vastustaa pakolaisten vastaanottokeskusta?

Kirjoittaja on toimittaja, joka epäilee aina suuria totuuksia.
ville.blafield@rsb.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.