Kolumni: Muistot muuntuvat ohjaaviksi ihanteiksi

Kolumni: Muistot muuntuvat ohjaaviksi ihanteiksi

Vuodenvaihde on välitilinpäätös, piipahdus pinnalla tai pilvien päällä.

Sieltä näkee mistä tähän on tultu, ja tulevaa suuntaa voi jonkin verran hahmotella ennen sukellusta elämän syövereihin. Itse uhkun aina intoa alkuvuodesta, musiikilliset kunnianhimot ovat paisuneet joululomilla pinkeäksi kuten torsonikin.

Vuosi 2014 alkoi hulmahtaen, yhteistyöllä Suomen parhaan orkesterin, Tapiola Sinfonietan kanssa. Soittajien viimesyksyinen toive taiteellisesta partneriudestani on musiikin lottovoitto, todellinen kunnia! Solistiksi konsertteihin saimme läpeensä hienon herrasmiehen, Juha Tapion.

Yhä yltyvä veto, jota tunnen orkesteri- ja kamarimusiikkiin, juontaa juurensa Oriveden opiston nuorison orkesterikursseille, kohtuuttoman riemukkaisiin kesäleireihin. En kuunaan unhoita ensimmäisiä harjoituksiani, jossa nuori Hannu Lintu johti Arttu Takalon ensimmäistä orkesteriteosta Pimeä puoli. Tämä muistikuva on minulle intuitiivinen, abstrakti ja täysin tosi ihanne.

Muisti toimii toimintani suurimpana ohjaajana. Jokainen kerta kun olen kuullut jotain uudenlaista, kun jokin uusi ovi tai akkuna on avattu samaan näkymään mutta eri kantilta, on syntynyt uusi ihanne. Uusi muisto, joka ohjaa minua.

Minulla ja Juha Tapiolla on yksi yhteinen ihanne, muisto nuoruuden herkiltä pelikentiltä: Jukka Leppilampi. Hänen läpikotainen lahjansa tehdä musiikkia on tehnyt molempiin syvän vaikutuksen, synnyttänyt ihanteen.

Minä näen sen aina kun Juha laulaa. On näkökulmasta riippuen ironista, hillitöntä tai itsestäänselvää, että heti Sinfonietan konserttien jälkeisenä päivänä jatkamme studiossa Jukka Leppilammen uuden levyn nauhoituksia. Tunnetta nostattaa entisestään se, että Sinfonietan riveissä soittaa vierailijana rakas ystäväni Arttu Takalo.

Tässä kohtaa voisi jo käyttää Tuomas Nevanlinnan mestaroimaa käsitettä palmikoituminen tai vaihtoehtoisesti voi viitata Jumalan ylivertaiseen komiikantajuun, jota kutsutaan johdatukseksi.

Kirjoittaja on musiikintekijä ja muusikko.

marrrzi@hotmail.com

Jaa tämä artikkeli: