null Kolumni musiikilla: Jordanialaisen korurasian tarina

Kolumni musiikilla: Jordanialaisen korurasian tarina

Korurasian kannessa oli salaperäistä arabiankielistä kirjoitusta.

Äidillä oli puinen piianpeili, jonka peilikuva vääristi hassusti. Peilailin ja nuuhkin äidin hajuvesiä, sain tyhjän pullon omaksi. Eksoottinen odööri oli tallella.

Piianpeilin vieressä äiti säilytti korurasiaa, jonka kansi ei mennyt kunnolla kiinni. Isä oli tuonut puisen rasian äidille tuliaisiksi työmatkaltaan Jordaniasta 1960-luvun alussa. Korurasian kannessa oli helmiäiskoristeita ja koukeroita, salaperäistä arabiankielistä kirjoitusta.

Kun kasvoin, piianpeili siirtyi minun huoneeseeni. Koska isä ja äiti erosivat, omin vähin äänin myös kauniin korurasian. Täytin sen omilla koruillani, jotka tosin olivat osittain äidin, isoäidin tai mummin vanhoja.
 

Ai nämä on näitä vaikeita korukirjaimia, jotka kirjoitetaan sisäkkäin, Amir sanoi."


Pari vuotta sitten olin laulunsanoituskurssilla. Kurssin vetäjä antoi läksyn: tee sanoitus jostain esineestä. Sen jälkeen tee toinen sanoitus, tämän esineen näkökulmasta.

Valitsin esineistä sen, joka minua oli seurannut kaikissa muutoissa jokaiselle ikkunalaudalle. Tein kaksi tekstiä. Korurasia ja Tyhjä korurasia. Jälkimmäisessä korurasia puhuu itse kaikesta siitä, mitä olisi voinut sisällään säilyttää.

Laulut sävellettiin, nyt niitä on laulettu studiossa, lavalla ja radiossa. Nuotteja on jaettu kontrabasistille, kitaristille, taustalaulajalle. Korurasian tarina elää omaa elämäänsä.

Tänä talvena syyrialaistaustainen runoilijakaverini saapui vierailulle Suomeen. Hän oli tullut kymmenkunta vuotta sitten turvapaikanhakijana Koillis-Englantiin, missä olimme tutustuneet. Kutsuin hänet kylään. Amir oli pala Syyriaa, mutta paljon käsitettävämpi otos kuin sanomalehtien kartat sotaa käyvästä maasta ja sen eri alueiden vihollisryhmittymistä. Söimme lohikeittoa, leipäjuustoa ja saaristolaisleipää.

Muistin korurasian. Näytin sitä hänelle. Mitä ihmettä sen kannessa lukee?

Ai nämä on näitä vaikeita korukirjaimia, jotka kirjoitetaan sisäkkäin, Amir sanoi. Hän tutki kirjoitusta, hahmotteli ja luki sitten ääneen: Katso ihmisen sisimpään.

Se oli ollut korurasian viisas salaisuus, kaikkien näiden vuosikymmenten ajan.

Kirjoittaja on kirjailija ja runoilija.
riina.katajavuori@gmail.com

Kuuntele tästä: Korurasia

https://www.youtube.com/watch?v=A2095Fur8H0&feature=youtu.be

san. Riina Katajavuori
säv. ja sov. Kerkko Koskinen
esittäjä: Anna-Riikka Rajanen
taustalaulu: Milla-Mari Pylkkänen (Milla Rumi)
yhtye: Kerkko Koskinen, Linda Fredriksson, Miikka Paatelainen, Eeti Nieminen, Eero Tikkanen, Antti Rissanen

Kappale on sävelletty Yleisradion Radioteatterin Wenla Männistö -kuunnelmaan (esitetty lokakuussa 2015). 

Jaa tämä artikkeli: