Kolumni: Oppiminen on iso elämän ilo

Kolumni: Oppiminen on iso elämän ilo

”Mutta kun se koulutus kestää kolme vuotta! Sittenhän olisin jo 24, kun valmistuisin!”

Nuori mies oli lukion jälkeen paiskinut pari vuotta töitä. Nyt oli vihdoin löytynyt koulutuspaikka, mutta poika pähkäili, kannattaako sitä kuitenkaan ottaa vastaan. Vaikka nykyinen kuukausipalkka ei ollut suuri, se oli kuitenkin moninkertainen opiskelijan tukiin nähden.

Mitä tottuneempi on säännöllisiin tuloihin, sitä vaikeampi on hypätä opiskelijaelämään. ”Enhän mä voi missään yksiössä asua!” huudahti myyjän töitä tehnyt edelliskevään ylioppilas ja osti vanhempien tuella rivitalon päädyn.

Asuntolaina niskassa ei tee mieli lähteä toiselle paikkakunnalle opiskelujen perässä. Mutta missä on kouluttamattoman ihmisen turva? Hommaan, jota on päässyt tekemään ilman koulutusta löytyy pian joku halvempi kouluttamaton.

Valitettavasti mikään koulutus ei enää takaa töitä loppuelämäksi. Parasta varautua kouluttautumaan moneen kertaan, ehkä eri alalle ja omalla kustannuksella. Opiskeluaika on kuitenkin monelle elämän parasta aikaa.

Saa perehtyä alaan, josta on itse kiinnostunut ja tutustua muihin, jotka ovat kiinnostuneita samanlaisista asioista – tai aivan erilaisista: opiskelija-asunnon solussa olen minäkin tutustunut ihmisiin, jotka vielä näin 30 vuotta myöhemmin ovat rakkaita ystäviäni.

Opiskelukavereiden kautta on moni löytänyt myöhemmin töitäkin. Nuorena melkein kaikki muutkin ovat köyhiä, joten yhdessä voi keksiä halpaa tekemistä. Elämässä on toivoa ja eteenpäinmenon tuntua.

Oppiminen on minusta elämän suurimpia iloja. Kun opin uutta, avautuu uusia tapoja nähdä maailma. Vaikka kannustan nuoria hankkimaan tutkintoja, niin oppimista on muuallakin kuin koulun penkillä. Kun ymmärtää asioiden yhteyksiä, ei ehkä tunnekaan enää olevansa niin voimaton. Ajatella, mitä me suomalaiset voisimme yhdessä saada aikaan, kun kaikki tarttuisimme toimeen?

PS. Siltä nuorelta mieheltä, joka arpoi koulutuksen aloittamista kysyn, minkä ikäinen olet kolmen vuoden päästä, jos et mene opiskelemaan?

Kirjoittaja on espoolainen toimittaja ja juontaja.

mia.halonen@yahoo.com

Jaa tämä artikkeli: