null Kolumni: Raamatun periaatteet kansojen välillä?

Kolumni: Raamatun periaatteet kansojen välillä?

Euroopan ja monen muunkin mantereen ihmisten ajattelua ohjaavat kymmenen käskyn kaltaiset moraalikoodit.

Myös vuorisaarnan tyyppinen ajattelu on rakennettu sisään meidän kristittyjen kansojen lisäksi monen muunkin kansan sieluun. Kysymys kuuluu: pätevätkö nämä myös kansojen välisissä suhteissa ja asennekasvatuksessa?

Kilvoittelevatko kansat toistensa kunnioittamisessa? Annammeko anteeksi meitä kaltoin kohdelleille valtioille? Tilanne näyttää todellisuudessa päinvastaiselta. Jopa vuosisatoja kestäneitä kansojen välisiä vihanpitoja löytyy lukemattomia. Äskettäisissä Jugoslavian hajoamissodissa kaivettiin esiin vanhoja kaunoja ortodoksien, katolisten ja muslimien­ välillä. Näillä oikeutettiin hämmästyttäviä hirmutekoja ja kiihotettiin aiemmin samassa maassa sulassa sovussa eläneet kansanosat vihaamaan toisiaan. Koetut vääryydet saattavat olla polttoainetta tuleville kriiseille, jos niistä muodostuu vallitseva ajattelutapa uusissa Balkanin valtioissa.

Pienen Suomen kohtalot ovat jo vuosisatoja määräytyneet Euroopan suurten pelureiden ratkaisujen sivutuotteena. Historiamme suuret käänteet on ratkaistu Venäjän, Ruotsin, Saksan, Ranskan, Iso-Britannian ja USA:n hallintopalatseissa. Neuvokkaalla toiminnallamme olemme hieman vaikuttaneet kohtalomme yksityiskohtiin; niin myös viimeisessä maailmansodassa ja kylmän sodan aikana.

Maailman useimmilla kansoilla on selvä, usein ennakkoluulojen värittämä kuva muista kansoista. Meille suomalaisille on myös äidinmaidossa syötetty tiettyjä ”perustotuuksia”. Olen itse Viipurin evakon poika. Olen joutunut harrastamaan itsekritiikkiä ja haastamaan oppimiani totuuksia. On helppoa ottaa valmiit silmälasit käyttöön suhteessa muihin kansoihin. Minulla on ollut ilo tutustua moniin maailman kulttuureihin.

Olemme Suomessa toiminnoissamme tehokkaita ja rationaalisia. Silti meillä on paljon opittavaa muilta kansoilta. Esimerkiksi Afrikassa osataan iloita elämästä ja kannetaan ihailtavaa vastuuta lähimmäisistä. USA:ssa iloitaan toisten onnistumisista ja kannustetaan menestykseen. Naapurimaassamme Venäjällä asuu erittäin vieraanvarainen ja ihmisrakas kansa, jolla on myös vahva kulttuurielämä, ja joka kunnioittaa hyviä käytöstapoja.

Kilvoitelkaamme toistemme kunnioittamisessa myös ­kansoina!

Kirjoittaja on Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja

petteri.taalas@fmi.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.