null Kolumni: Raija Räätälin työpäivät hupenivat tietokoneongelmiin

Puheenvuorot

Kolumni: Raija Räätälin työpäivät hupenivat tietokoneongelmiin

Ethernet, reititin, account, installointi. Koska Raija Räätäli ehtisi ommella?

Oli kerran Raija Räätäli. Luulitko, että räätälin työssä tarvitaan vain neulaa ja lankaa? Ei. Suuri osa itsenäisen räätäliyrittäjän työstä tapahtuu nykyisin verkossa. On sisältömarkkinointia, insta, snappi, asiakkaiden sitouttamista ja making of -raportointia.

Raija Räätälin tietokone hajosi. Koska Raija ei halunnut opetella uusia käytäntöjä, hän päätti ostaa samanlaisen koneen kuin edellinen.

 

Tulisiko muuta? myyjä kysyi. Raija katsoi ympärilleen tietokonekaupassa. Hän oli salaa toivonut, että tiedot vanhalta koneelta siirrettäisiin uudelle koneelle heti myymälässä. Hän jopa vilautti vanhaa konettaan käsilaukusta. Mutta tällaista palvelua ei ollut.

Kotona tietojen siirtäminen ei onnistunut, koska vanha kone ei enää yhdistänyt wifiin ja mokkula oli rikki.

Raija vaelsi kauppaan, osti ulkoisen kovalevyn ja siirsi tiedot vanhalta koneelta ulkoiselle kovalevylle. Tähän kului päivä.
 

Nykyään piti hipaista kahdella sormella."
 

Uusi kone oli erilainen kuin vanha malli. Raija lääppi hipaisualuetta tuloksetta, kunnes puhelinneuvoja kertoi, että nykyään piti hipaista kahdella sormella.

Raija halusi vaihtaa koneen oletussähköpostin siihen sähköpostiin, jota käytti. Ei onnistunut. Hän soitti palveluntarjoajalle. Kaksi eri puhelinpalvelijaa antoivat erilaisia neuvoja. Neuvot eivät auttaneet. Raija matkusti palveluntarjoajan myymälään.

Myyjällä ei ollut lupa koskea asiakkaiden koneisiin. Jos jotain sattuisi, se olisi myyjän vastuulla. Minulla ei ole edes tietokonetta, sanoi myyjä.

No, ottaisin mokkulan, sanoi Raija. Niitä ei ollut. Myyjä ei tiennyt, koska niitä tulee. Mistä niitä saisi? Myyjä selasi päätettä. Uusi järjestelmämme näyttää myymälät numerosarjoina. En tiedä, mikä numerosarja vastaa mitäkin myymälää, myyjä sanoi.

 

Ethernet, reititin, account, installointi. Työpäivät hupenivat asioihin, jotka eivät olleet Raijan toimialaa. Raija väsyi ja sulki toimimattomat laitteet.

Hän istui työpöydälleen ja ryhtyi oikeaan työhönsä, ompelemiseen. Jälki oli kaunista, rauhallista.

Kirjoittaja on kirjailija ja runoilija.
riina.katajavuori@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.