null Kolumni: Riisumisesta

Puheenvuorot

Kolumni: Riisumisesta

Nainen on pukeutunut valkoiseen, mies mustaan ja valkoiseen. Miehen kauluspaita on napitettu aataminomenaan asti. Nainen näyttää hieman itkeneeltä – tai ehkä silmien kiilto on vain raukeutta.

Amerikkalaisen Kinfolk-lehden kansikuva on niin tarkasti ilmeetön ja eleetön, että sen tahrattomuus saa jo hymyilemään. Tämä on aikamme ihanne: kuvasta on siivottu kaikki kaaos, kaikki näkyvä tunne, kaikki tavara. Toisinaan Kinfolkin kuviin tuo elämää kukka-asetelma, mutta tällä kertaa tuokin häiriötekijä on jätetty pois.

Kinfolk on lifestyle-lehti, joka oman kuvauksensa mukaan edustaa ”hidasta elämäntapaa” ja ”auttaa lukijoitaan yksinkertaistamaan elämänsä”. Lehden viesti uppoaa ainakin omassa elämäntapakuplassani. On hyvin tunnistettava trendi pyrkiä eroon turhasta materiasta ja häiritsevistä ajatuksista. Irti kaikesta rumasta ja koukuttavasta. Kohti kauneutta ja mindfulnessia. Tyhjää keittiön pöytää, jonka rustiikkisen pinnan rikkoo vain yksinkertaiseen lasipulloon asetettu kuivattu laventelinoksa.

Ystäväni ekaluokkalaiselle tyttärelle opetetaan koulussa mielenhallintaa!

Trendi on tämän ajan versio asketismista. Kieltäytyminen, itsekuri ja niukkaan elämään pyrkiminen ovat vieneet ihmisiä luostareihin ja erämaahan. Tällaisten riisumisten rinnalla hipsteriasketismi on kevyttä – aineellista kieltäytymistä enemmän juuri oman mielen ja ympäröivän estetiikan hallintaa. Pyrkimystä kaikenläpäisevään tyyneyteen.

Ja tietenkin kaikelle äärimmäisyydelle on helppo hymyillä. Kaltaiseni ihminen kääriytyy ivaan, sillä lähemmäs trendiä ei luonteellani ole pääsyä. Lifestyle-lehden kansikuvaa katsoessani tunnen itseni laiskaksi, sotkuiseksi ja hermostuneeksi. Mutta myös: pelottomaksi, avoimeksi, iloiseksi. Jos ihanteena on mielenhallinta ja häiriöiden minimointi, mitä tapahtuu elämän yllätyksille, heittäytymiselle – ilolle?

Mitä on onni, jos se tarjoillaan hiottuna, ilman huippuja, ilman kuplia, ilman kummallisia käänteitä? Miten apeaa on hallittu nauru?

ville.blafield@rsb.fi

Kirjoittaja on toimittaja, joka epäilee aina suuria totuuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.