null Kolumni: Riitelyssä kukaan ei voita

Puheenvuorot

Kolumni: Riitelyssä kukaan ei voita

Erimielisyydet kärjistyvät, kun keskusteluista tai tutkimuksista haetaan vahvistusta omille ennakkokäsityksille.

Toinen uhkailee vankilalla ja toinen heittää ahdistelusyytöksiä. On vaikeaa tietää, kuka on voittaja. Amerikan presidentinvaalit ovat likaisemmat kuin koskaan. Sosiaalisen median kuplani lävistävät pilakuvat Donald Trumpista. Naurahdan, mutta samaan aikaan mieleeni tulee isäni sanonta: "Ei sen tarvitse häävi olla, joka osaa toista haukkua."

Vahvistusharha on psykologinen nimitys ilmiölle, jossa ihminen omaksuu tietoa valikoivasti. Huomaamattaan hän hakee keskusteluista tai tutkimuksista vahvistusta omalle ennakkokäsitykselleen ja hyväksyy vain sellaisen informaation, joka on yhtenevä aikaisemman tiedon kanssa. Esimerkiksi saman sukupuolen liittoja vastustava etsii Raamatusta todisteita avioliiton kuulumisesta miehelle ja naiselle, kun taas toiset löytävät jakeita tasa-arvosta. Erimielisyydet kärjistyvät, vaikka osapuolilla olisi sama aineisto edessään.
 

Sosiaalinen media tukee vahvistusharhaa. Ihmiset seuraavat mielellään samanmielisiä ihmisiä, jotka linkittävät samanmielisiä uutisia ja meemejä. Omaan uutisvirtaani ei ole ilmestynyt puolusteluja Trumpin ajaman muutoksen puolesta eikä hurrausta Brexitistä. Siellä ei näy homoliiton vastustajia.

Vahvistusvinouman voi oikaista kuuntelemalla. Toisella yleensä on omat perustelunsa ajatella niin kuin ajattelee. Haaste on tähdätä kuuntelemisellaan ymmärtämiseen, ei omaan vastaamiseen. Millainen maailma olisi, jos etsisi apua, lohtua ja vahvistusta sellaisilta, jotka ovat erilaisia kuin itse? Mitä, jos osaisi ajatella äänestäjiä, jotka ovat eri sukupuolta, rotua, koulutustaustaa, ikää tai tulotasoa ja kysyä heiltä – ihan oikeasti kysyä – miksi he tukevat tiettyä kandidaattia? Ei aloittaakseen riitelyä vaan aloittaakseen keskustelun.
 

Millainen maailma olisi, jos etsisi lohtua ja vahvistusta sellaisilta, jotka ovat erilaisia kuin itse?"
 

Takinkääntämisellä on turhaan huono maine. Ehkä eniten arvostan ihmisiä, jotka ovat niin notkeita, että pystyvät joustamaan omissa asenteissaan ja mielipiteissään. Jesuiittapappi Anthony de Mello lopettaa riitelyn: "Mitä enemmän ymmärrätte ihmisluontoa, sitä vähemmän tunnette tarvetta tuomita ketään."

Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.