Kolumni: Silmä silmästä sokeuttaa koko maailman
Tarinan alkupiste määrittelee miten analysoimme iskuja Pariisiin.
Jos aloittaisimme tarinan syyskuun yhdennentoista päivän hyökkäyksestä New Yorkin kaksoistorneihin, meillä olisi hyvin erilainen tarina verrattuna siihen, että aloitamme ensimmäisen maailmansodan jälkeisistä tapahtumista.
Korean sota, Vietnamin sota, Afganistanin sota, Persianlahden sota, Balkanin sota, Somalian sisällissota, sekä syyskuun yhdestoista, jota seurasivat Irakin sota ja Afganistanin sota. Lista tuntuu pitkältä ja ihmiselämien menetyksillä mitattuna lohduttomalta. Guantanamo Bayn vankila, Abu Ghraib sekä lukemattomat muut ihmisoikeusloukkaukset terrorismin vastaisen sodan nimissä. Näiden sotien yksi yhteinen nimittäjä on ollut Yhdysvallat.
Democracy Now -julkaisun haastatteleman tutkijan mukaan Isisin taistelijat ovat pommien keskellä kasvaneita nuoria. Tutkija kertoo heidän vihaavaan Yhdysvaltoja, sen liittolaisia sekä omaa hallitustaan, jota he pitävät osasyyllisenä kohtaloonsa ja epätoivoonsa. Ratkaisua tarjoaa Isis, johon liittymällä saa taloudellista tukea ja pääsee kanavoimaan kostonhimonsa. Länsi kostaa kansalaisiinsa kohdistuvat iskut. Kostonkierre on valmis.
Isisin analyysi Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten roolista Lähi-idän nykytilaan on osin oikea vaikkakin vakavasti puutteellinen. Lähi-Idän valtioiden päättäjien roolit ja toiminta supistetaan Isisin ajattelussa alaisten toimiksi. Isisin retoriikka vetoaa heihin, jotka kokevat lännen ulkopolitiikan epäoikeudenmukaisena.
Isis itse toteuttaa Lähi-idässä tällä hetkellä murhanhimoista tehtävää, jonka uhreista valtaosa on juuri niitä ihmisiä, joiden asioita Isis väittää ajavansa.
Isisin toiminnan taustojen tunteminen voi auttaa ymmärtämään joidenkin liittymistä järjestöön. Taustat eivät silti selitä esimerkiksi Isisin syvää naisvihaa, vähemmistöjen systemaattista murhaamista ja väkivaltaa lapsia kohtaan. Näistä Isis on yksin vastuussa.
Isis hallitsee mediapelin. Ei ole sattumaa, että se iski Beirutiin päivää ennen Pariisia. Me kiistelemme kumman iskun uhreja saa surra näkyvämmin, mutta Isisin viesti ei voisi olla selkeämpi: uhrien geopoliittisella sijainnilla on merkitystä.
Maryan Abdulkarim
Vapaa kirjoittaja ja yhteiskunnallinen aktivisti sekä hengellinen musta feministi.
maryan.abdulkarim@gmail.com
Jaa tämä artikkeli: