null Kolumni: Tahmeita voittoja

Puheenvuorot

Kolumni: Tahmeita voittoja

Tuskallisen hidasta.

Siltä se monen politiikkaa maistaneen mielestä tuntuu. Yhteisten asioiden hoitaminen on tehty turhauttavaksi, kun aina on löydettävä kompromissi ja kaiken uuden taakse enemmistön tuki. Yksittäisen kansanedustajan valta katoaa eduskuntatalon käytäville, valiokunnan paperipinoihin. Politiikka ei sovi nopeisiin ratkaisuihin tottuneelle.

Haastattelimme syksyllä kollegani Reetta Rädyn kanssa poliitikkoja ja yritimme ymmärtää, mikä saa hyvät kyvyt luopumaan politiikasta.

Puuduttavat prosessit olivat yksi toistuva syy – ja sittenkin, ne juuri ovat avoimen politiikan idea.

“Se on demokratian periaate”, sanoi haastattelussamme Tarja Halonen. “Se, ettei joku Halonen yksin päätä asioista.”

Toisenlaiselle poliitikolle tämä periaate sopii. Tyyppi, joka jaksaa hinkata lakiuudistusta valiokunnassa ja käydä väsytystaistelua asiansa puolesta, saattaa usean vuoden väännön jälkeen kokea maan vähän liikahtaneen. Anni Sinnemäki kuvasi kokemusta Facebook-postauksessaan näin: “Pitää tavoitella niitä kohtia, joissa maailma pitkäveteisen hinkkaamisen tuloksena yhtäkkiä muuttuu paljon.”

Siinä on suomalaisen politiikan kuva – ja mitä enemmän asiaa miettii, sitä kauniimmalta kuva näyttää. Sitä isompi arvo on prosessin tahmeus.

Dynaamisempaa menoa löytyy toisenlaisista yhteiskunnista. Ilman demokratiaa ei tarvitse hakea kompromissejakaan.

Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juha Romakkaniemi varoittaa (niin ikään Facebookissa), ettei eduskunnasta kannata hakea yritysmaailman tehokkuutta: “Demokratian luonteeseen kuuluu tietty vailinaisuus. Asiat tapahtuvat hitaasti, koska niitä tarkastellaan, niistä keskustellaan ja väännetään poliittisessa prosessissa. Moni ihmettelee, miksi päätöksenteko ei ole samalla tavalla suoraviivaista kuin yrityselämässä. Se johtuu eri päämääristä.”

Tämä on politiikan luonne, päädyimme Reetan kanssa ajattelemaan: Pitkäveteistä mutta merkittävää. Eduskuntaan kannattaa äänestää edustajia, jotka sietävät sen.

Kirjoittaja on toimittaja, joka epäilee aina suuria totuuksia.

ville.blafield@rsb.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.