Kolumni: Tämä ei ole nyt ajankohtaista
Onko uuden auton edullisempi hinta todella tärkeämpi asia kuin hyvä koulutus, kolumnisti kysyy.
Ajankohtaisista aiheista kirjoitettaessa jäämme usein kiinni keskusteluun, joka pyörii itsensä ympärillä.
Moni toimittaja on joskus törmännyt fraasiin ”tämä ei ole nyt ajankohtaista” esitellessään ideaa jutun aiheeksi. Olen itsekin törmännyt tähän muuriin juttuideaa esitellessäni. Ajankohtaisuus on hyvä lähtökohta, mutta se voi olla myös turhauttava muuri, joka estää uusia keskustelunavauksia.
Tuleva hallituskausi pelottaa minua. Hallitusohjelma vaikuttaa monin osin aika lohduttomalta ja heikoimmassa asemassa olevia laiminlyövältä. Neljä vuotta on lyhyt aika muuttaa yhteiskuntaa, mutta vaikutukset tulevat näkymään pidemmällä aikavälillä uusien ministerien tuodessa mukanaan ideologiaansa sitoutuneita virkamiehiä, joiden kausi ei tule päättymään neljään vuoteen vaan mahdollisesti vasta eläkkeelle jäämiseen. Virkamiehillä on aina ollut Suomessa paljon valtaa vaikuttaa linjauksiin, lakien tulkitsemiseen sekä toteuttamiseen. Politiikalla voidaan ohjailla virkamieskoneistoa, mutta se on aina riippuvainen poliitikon taidoista ja osaamisesta.
Mitä ovat tuoreen ulkoministerimme kristilliset arvot, jotka ohjaavat hänen toimintaansa? Tiedämme, että Soini pitää elämää pyhänä, ja tästä syystä vastustaa aborttia. Kenen elämä on pyhää ja onko oikeus elämään tärkeämpi kuin hyvä elämä? Minua kiinnostaa se logiikka, joka ohjaa päättäjää vastustamaan sikiön abortointia kaikissa tilanteissa elämän pyhyyden nimissä ja kuitenkin seisomaan puolueohjelman takana. Se vie käytännössä elämisen mahdollisuuden jo olemassa olevilta ihmisiltä, kuten vaikkapa Välimerellä hukkuvilta siirtolaisilta.
Hallituksen ohjelmassa kevennetään uuden auton verotusta ja samaan aikaan leikataan koulutuksesta. Kahden koululaisen vanhempana minun on vaikea ymmärtää tätä ristiriitaa. Hyvä koulutus ei siis ole yhtä tärkeää kuin se, että ihminen, jolla on mahdollisuus hankkia autonsa uutena, voi saada sen nyt edullisemmin?
Synkältä vaikuttavasta hallitusohjelmasta huolimatta toivon, että se antaa meille kaikille tilaa käydä tiukkaa ja asiallista keskustelua ideologioista. Tehdä uusia keskustelunavauksia ja synnyttää ja käsitellä konfliktia. En usko, että konflikti on itseisarvo, mutta se on kuitenkin tärkeä osa poliittista keskustelua ja tapa tehdä ideologiset erot näkyviksi.
Vapaa kirjoittaja ja yhteiskunnallinen aktivisti sekä hengellinen musta feministi.
maryan.abdulkarim@gmail.com
Jaa tämä artikkeli: