Kolumni: Tarvitsemme vastuullisia päätöksentekijöitä

Kolumni: Tarvitsemme vastuullisia päätöksentekijöitä

Ilmastonmuutos ei ole enää uskon asia, vaan tieteellinen fakta. Muutoksen merkit näkyvät jo. Ihmiskunnan alati kasvanut fossiilisten polttoaineiden kuluttaminen on johtanut ilmastonmuutoksen kiihtymiseen.

Suurin osa ylimääräisestä lämmöstä on varastoitunut meriin ja johtanut valtamerien pinnan nousuun sekä pahentanut rannikkotulvia. Sään ääri-ilmiöitä havaitaan entistä useammin; näissä on kuollut puoli miljoonaa ihmistä viimeisen vuosikymmenen aikana; näistä yli 120 000 Euroopan helleaalloissa.

Makean veden saatavuus on uhattuna vuoristojäätiköiden huvetessa ja sadejakauman muuttuessa. Ennätyksellisiä tulvia on koettu eri puolilla maailmaa. Osassa pieniä saarivaltioita suunnitellaan väestön evakuointeja meriveden pinnan nousun uhatessa elämisen mahdollisuuksia.

Taloudelliset menetykset ovat ylittäneet 1 000 miljardia dollaria. Useiden maailman päättäjien huomio kiinnittyy tällä hetkellä lähivuosien talouskasvun tukemiseen. Kansallinen itsetunto riippuu bkt:n kasvuprosentista. Bkt:tä voidaan myös kasvattaa ilmastonmuutosta kiihdyttävien öljy-, kaasu- tai hiilivarojen myynnillä.

Useissa Suomen maalaistaloissa on ollut tavoitteena jättää tila seuraaville sukupolville entistä paremmassa kunnossa ja taata uusille sukupolville hyvä alku työlleen. Tämä on käsittänyt talouden pidon, rakennukset, pellot ja metsät. Myös toisenlaisia kehityskulkuja on todistettu. Omaisuus on saatettu tuhlata lyhyen tähtäimen nautinnolliseen elämään tai päihteiden käytöstä seuraavaan holtittomuuteen.

Maailman päättäjien toivoisi toimivan vastuullisten tilanomistajien tavoin. Lyhyen tähtäimen talouskasvun ohella on kiinnitettävä huomiota lastemme ja lastenlastemme elämän edellytyksiin.

Vastuullisuus tarkoittaa fossiilisten energialähteiden käytön merkittävää vähentämistä ja myös velaksi elämisen lopettamista. Aikamme kaipaa vastuullisia ja rohkeita päättäjiä, jotka pystyvät tekemään pitkän tähtäimen hyvinvoinnin takaavia päätöksiä jopa lyhyen tähtäimen suosionsa uhalla. Hyviä paimenia siis.

Kirjoittaja on Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja

petteri.taalas@fmi.fi

Jaa tämä artikkeli: