Kolumni: Täydellinen puoliso

Kolumni: Täydellinen puoliso

Meillä useimmilla on tai ainakin on ollut haave täydellisestä puolisosta, joka tuo onnen tullessaan.

Täydellisen puolison ominaisuuksia on helppo luetella. Sukupuolesta riippuen ulkoisia ja mieluisia ominaisuuksia voivat olla: pitkä, komea, tumma tai vaalea, seksikäs, lihaksikas,.. Hyvä kokki, huumorintajuinen, empaattinen, äidillinen, luotettava ja sisäsiisti.

Rakastuminen on elämän ihanimpia tunteita. Se luo parisuhteelle pohjan, ja sitoo meidät yhteen suhteen alkutaipaleella. Se on myös raastavaa, energiaa kuluttavaa ja sokeaa. Siinä palataan lapsen henkiselle tasolle. Joten siksi ei ole tarkoituksenmukaista, että huuma jatkuu loputtomiin.

Rakastumishormonien laannuttua on mahdollisuus luoda aikuisten parisuhde. Tämä on hämmentävä tilanne. Naistenlehtien kansista voidaan lukea: Rakkaus loppui! Osa pareista luovuttaa tässä vaiheessa ja ryhtyy etsimään seuraavaa rakkautta.

Huuman tasaannuttua paljastuu, ettei rakkauden kohteena ollut puoliso olekaan täydellinen, vaan jopa sietämätön. Seuraa riitelyä ja mykkäkouluja. Salaisissa haaveissa on saada puoliso muuttumaan paremmin mitat täyttäväksi.

Uskon, että ihminen voi hieman muuttaa käyttäytymistään, muttei perusluonnettaan. Joudumme hyväksymään epätäydellisyyden. Parisuhde toimii myös oman epätäydellisyyden paljastavana peilinä. Kuvaan astuu anteeksi antaminen ja pyytäminen.

Pitkä parisuhde on aaltoliikettä. Aallonpohjassa periksi antaminen käy mielessä. Olisikohan ruoho aidan toisella puolella vihreämpää? Muiden parisuhteet näyttävät paljon paremmilta kuin oma.

Tosiasiassa kaikissa pitkissä parisuhteissa kohdataan suuria vaikeuksia. Lisämurheita tuottavat lasten aikaan saama stressi, taloudelliset huolet, uskottomuus, ihastukset, työhuolet tai työttömyys. Vaikeuksien jälkeen voidaan olla entistä vakaammalla pohjalla.

Puoliso ei olekaan se onnen tuova taikuri. Oma hyvinvointi on paljolti omissa käsissä. Vierellä on pitkäaikainen ystävä, jonka kanssa iloitaan yhteisistä lapsista, ystävistä, yhteisistä kokemuksista ja yhdessä rakennetusta maallisesta elinpiiristä. Puoliso ei täytä kaikkia tarpeitani. Niitä kannattaa täyttää itse.

Sitkeyttä ja sisua parisuhteeseen! Se palkitaan.

Kirjoittaja on espoolainen Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja. 

petteri.taalas@fmi.fi

Jaa tämä artikkeli: