Kolumni: Tulevaisuus kytee meissä

Kolumni: Tulevaisuus kytee meissä

Olemme joka hetki tulevaisuuden kynnyksellä. Tulevaisuus on jo meissä, sillä tuleva maailma muodostuu päätöstemme varaan.

Seisomme myös kynnyksellä, jossa valitaan kulttuurisen eriytymisen ja kohtaamisen välillä. Roman Schatz totesi taannoin, että ymmärtääkseen toista kulttuuria, pitää haluta ymmärtää sitä.

Tällaisista ajatuksista pyörähti liikkeelle myös kirkon tulevaisuuspohdinta hieman reilu vuosi sitten, ja viime viikolla kirkolliskokous käsitteli pohdinnan seurauksena syntynyttä selontekoa Turussa.

Sosiaalisen median algoritmien maailmassa jokainen kohtaa koko ajan enemmän vain kaltaisiaan ja valitsee ympärilleen vertaisiaan. Seuraa eriytymistä, joka kadottaa kulttuurien välisen ymmärryksen ja pahimmillaan arvostuksenkin.

Kun vielä minunkin lapsuudessani useat sukupolvet kohtasivat viikoittain yhteisissä tilaisuuksissa, on nyt tällainen sukupolvien kulttuurirajat ylittävä kohtaaminen vähentynyt Suomessa merkittävästi. Sitä on alettu kaipaamaan takaisin.

Tulevaisuus ei ole utopiaa, vaan loogista kehitystä. Joitakin merkkejä tulevaisuudesta voidaan aavistaa, vaikkei ennustajantaitoja olisikaan. Laskemalla todennäköisyyksiä lähihistorian perusteella, tai luottamalla intuitioon ollaan jo hiukan lähempänä tulevaa.

Kun Suomen monikulttuurisuus aiemmin näyttäytyi lähinnä erilaisuutena savolaisten ja karjalaisten välillä, maahanmuutto on lisännyt suomalaisuuden kirjoa. Tällaisessa kulttuurimosaiikissa ollaan akuutisti eriytymisen ja kohtaamisen vedenjakajalla.

Kirkon tulevaisuusselonteossa, jota itsekin olin laatimassa, ehdotimme seurakunnan tilaisuuksien järjestämistä aiempaa enemmän muun muassa kodeissa. Se on rohkea toive, avata ovet tuntemattomille. Mutta kun päästää toiset lähelle, kohtaa toisen eikä vieraannu erilaisuudesta.

Juuri nyt kirkon tulevaisuus seisoo kynnyksellä: seurakuntavaalien tulokset ovat selvillä.

Toivoisin, että seurakuntien päättäjät eivät kokisi saamansa valtaa odotuspaineina vaan suurena mahdollisuutena.

Kirjoittaja on espoolainen tutkija ja pappi.

merianna.hintsala@gmail.com

Jaa tämä artikkeli: