null Kolumni: Tuntemattomaan voi vielä luottaa

Puheenvuorot

Kolumni: Tuntemattomaan voi vielä luottaa

Politiikan täytyy luoda luottamuksen ilmapiiriä. Muuten elämästä tulee hyvin vaikeaa.

Minulta kysyttiin taannoin, mistä erityisesti pidän kotimaassani Suomessa. Vastasin: luottamuksesta. Luottamus on voimavara, joka kulkee käsi kädessä taloudellisen toimeliaisuuden, hyvinvoinnin ja demokratian kanssa. Se ylläpitää yhteiskuntarauhaa. 

Tutkijakollega Antti Kouvon väitöskirjan (2014) keskeinen tulos on, että luottamus kukoistaa maissa, joissa kansalaiset pitävät julkisia instituutioita oikeudenmukaisina ja reiluina.

Erityisesti pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa harjoitettu universaali hyvinvointipolitiikka ja siihen liittyvät palvelut ovat yhteydessä korkeaan yleistyneeseen luottamukseen, eli siihen, että emme pelkää ventovieraan vastaantulijan tekevän meille pahaa. Suomessa tämä luottamus on monia muita maita korkeammalla tasolla.

 

Luottamus kulkee käsi kädessä taloudellisen toimeliaisuuden, hyvinvoinnin ja demokratian kanssa."
 

Luottavaisen kansakunnan kiiltokuvassa on kuitenkin särö. Eri ihmisryhmät luottavat hyvin eri tavoin: esimerkiksi suonensisäisten huumeiden käyttäjistä yli kaksi kolmannesta ei luota viranomaisiin tai muihin ihmisiin. Myös leipäjonoissa käyvillä on keskimääräistä matalampi luottamus sekä viranomaisiin että muihin ihmisiin.

Väestötasolla epäluottamusta on vain alle neljänneksellä, ja erityisesti viranomaisiin luotetaan.

Suomalaisten luottamus verotuksen oikeudenmukaisuuteen ja julkisiin instituutioihin korreloi myös luottamukseen tuntemattomien ihmisten välillä. Helsingin yliopiston tutkimuksessa todettiin vastikään, että toimeentulovaikeudet heikentävät ihmisten luottamusta tuomioistuimien tasapuolisuuteen. Niukkuus on yhteydessä epätasa-arvon kokemukseen.

 

Elämästämme tulisi varsin hankalaa, jos emme uskaltaisi luottaa tuntemattomaan vastaantulijaan tai julkisiin instituutioihin. Päätökset, jotka lisäävät ihmiselämän niukkuuden kokemusta, vaarantavat kuitenkin luottamuksen ilmapiiriä.

Hyvinvointivaltio on nostanut ihmisiä köyhyydestä ja tuonut kansaa samaan veneeseen. Onko näin myös jatkossa, riippuu siitä, luoko politiikka luottamuksen vai epäluottamuksen ilmapiiriä.

 

Kirjoittaja on köyhyystutkija ja vihreiden varapuheenjohtaja.
maria.ohisalo@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.