null Kolumni: Usko ja rakkaus

Puheenvuorot

Kolumni: Usko ja rakkaus

Tietävien piirien mukaan luterilaisuus synnyttää 200 prosenttiyksikön liikevoiton kaikkien muiden paitsi oman itsen hyväksi. Luterilaisuus, surun ja raadannan jykevä keskusvirasto, on siksi, että täällä kuollaan.

Maailmankuulun Luther-tutkijan Tuomo Mannermaan (1937–2015) tutkimusten mukaan Lutherin ajattelu on Suomessa pääsääntöisesti tuntematonta ja edellä kuvattu paha väärinkäsitys.

Mannermaa väitteli tohtoriksi katolisen teologin Karl Rahnerin ajattelusta. Keskeinen kysymys oli se, onko ihmisessä kosketuskohtia Jumalaan. Rahner ajatteli, että paljonkin: istuminen, syöminen, nukkuminen, aivan kaikki.

1990-luvun alussa Mannermaa palasi Rahnerin ajatteluun kirjansa Pieni kirja Jumalasta alussa.

Mannermaa kirjoittaa ensin, että monet ihmiset ovat menettäneet kosketuksensa Jumalaan ja että Jumalan käsite on käynyt heille vieraaksi. Tässä hän lainaa Dietrich Bonhoefferia.

Sitten hän siirtyy Rahneriin. Kosketuskohta on kuitenkin olemassa.

Liittymäkohta on rakkaus. Kun rakastamme musiikkia, eläimiä, rakastettuamme, vuorten silhuetteja, rakkaus valottaa sitä, millainen Jumala on.

Eikö luterilaisen professorin pitäisi kirjoittaa uskosta? Miksi hän ei lainaa lian pois puunaavia uskonpuhdistajia, jotka sanoivat: Tämän rakkauden sijaan asetamme uskon.

Ehkä siksi, että luterilaisuuden mukaan usko on lahja. Se ei olemukseemme sisältyvä luonnollinen, ihmiselle ominainen asenne tai tunne.

Luterilaisuuden mukaan ihminen uskoo kaikenlaista, jumaliinkin. Mutta Jumalaan uskotaan vain ihmeen kaupalla.

Usko ei voi olla luonnollinen kosketuskohta Jumalaan. Sitä ei voi asettaa rakkauden tilalle. Rakastamme, koska olemme Jumalan luomia ihmisiä, uskostamme riippumatta. Uskomme, jos Jumala suo.

Usko ja rakkaus ovat liian arvokkaita itsessään korvaamaan toisensa.

Rakkaus on sekä itsemme että muiden ymmärtämisen kannalta olennaista. Rakkaus avaa yhteyksiä kirkkoihin ja uskontoihin sekä niihin, joille on turha vaiva tuputtaa uskoa.

Kirjoittaja on Portaanpään rehtori, dosentti ja harrastajaviulisti.

petri.jarvelainen@portaanpaa.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.