null Kolumni: Uskontotietoa?

Kolumni: Uskontotietoa?

Suven sydämessä julkistettu peruskoulun tuntijakouudistus nipsautti katsomusaineilta yhden vuosiviikkotunnin pois. Kilpailu aineiden kesken on kova ja tietoa pitäisi monesta asiasta saada. Tietoapa, niin. Mitäpä se koulu muuta voikaan tarjota?

Moni toivoo, että uskonnon sijaan opetettaisiin kaikille yhteistä uskontotietoa. Oppilas oppisi, että muslimit rukoilevat viisi kertaa päivässä ja hindu hautaa vainajan polttamalla. Kohdatessa sitten tiedettäisiin, miten kullakin on tapana.

Kaikki tämä käsitellään niin, ettei kenelläkään tule paha mieli, ahdistus, loukattu olo – eikä oikeastaan mikään muukaan olo.

Eikö lapsella ole oikeus vertailevaan tietoon läpi koko peruskoulun, opetettavasta aineesta riippumatta, jos tämä tie valitaan?

Liikunnasta esimerkiksi tulisi liikuntatietoa. Luokassa käsiteltäisiin tasapuolisesti erilaisia liikuntamuotoja.  Mutta ei kai koulu voi pakottaa liikunnan harjoittamiseen? Ne lapset, joita liikunta nappaa tekemiseksi asti, saavat liikkua mielensä mukaan urheiluseuroissa ja kerhoissa. Tasapuolisuuden vuoksi myös liikkumattomuutta olisi opetettava vaihtoehtona liikunnalle.

Terveystietoa meillä on, mutta täysin tunnustuksellisesta näkökulmasta opetettuna. Sen voisi korvata ihmiskehon biologian opetuksella. Jokainen saisi valmiudet tehdä itse omaa terveyttään ja hygieniaansa koskevat ratkaisut aikuisena.

Ala-asteella 1970-luvulla meille kaikille työnnettiin ikävälle tuoksuva nokkahuilu suuhun. Se kokemus yksin oikeuttaisi vaatimaan kokonaan musiikinopetusta pois koulusta.

Koulun tulisi toki tarjota tietoa eri musiikkityyleistä ja soittimista, mutta on väärin pakottaa kaikkia soittamaan ja laulamaan samoja lauluja vastoin omatuntoa. Kuten kansallislaulua tai Marjatta Pokelan kynäilemää lastenlaulua Vaarilla on saari. Mitäpä jos jonkun oppilaan vaarilla ei ole saarta?

Se, että elämä kaikkineen on kokonaisuus, joka arvottaa, tuntuu, liikuttaa ja koskettaa, on hyvä malli myös kouluun. Kukaan ei opi uskonnosta mitään, jos sen yhteisöllisyys, kokemusulottuvuus ja omakohtaisuus nypitään siitä pois.

Kirjoittaja on tv-toimittaja ja pastori, joka asuu Tillinmäessä.

ville.talola@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.