null Kolumni: Uusi alku on huijausta

Puheenvuorot

Kolumni: Uusi alku on huijausta

Elämä on yksi iso jatkumo, eikä mikään muutos elämän alkua ja päättymistä lukuun ottamatta ikinä tapahdu nytkähtäen ja hetkessä.

Kohta päättyy kalenterivuosi ja tämä kolumnistipesti. Sen oli alun perin määrä päättyä kirkkovuoden päätökseen eli marraskuun loppupuolella.

Kolumnien kirjoittaminen on antanut mahdollisuuden käsitellä kiireettömiä asioita. Olen kirjoittanut uskostani rehellisemmin ja avoimemmin kuin koskaan ja saanut välillä kipakkaakin palautetta.

Melko varmasti kaikki ystäväni ja tuttavani tietävät nyt, että uskon jumalaan. Onko se muuttanut jotain? En osaa sanoa.

Kalenteri- ja kirkkovuodet ovat esimerkkejä siitä, miten meillä ihmisillä on tarve järjestää ympärillämme rullaavaa kaaosta jonkinmoiseksi helposti mitattavaksi ja käsitettäväksi todellisuudeksi. Ajanjaksojen vaihtumisella luomme itsellemme retorisesti uuden tilaisuuden: huomenna on uusi päivä, uusi viikko, uudet kujeet.

 

Uusivuosi on pakollisista juhlista inhokkejani. Siihen liittyy aina väen vängällä tuputettu ajatus uuden vaiheen aloittamisesta ja muutoksesta, vaikka oikeasti tammikuun ensimmäisenä meillä on käsissämme sama elämä, sama keho, samat pelot, velat ja toiveet kuin joulukuun viimeisenäkin päivänä.
 

Olen kirjoittanut uskostani rehellisemmin ja avoimemmin kuin koskaan ja saanut välillä kipakkaakin palautetta."
 

Jälkikäteen tarkasteltuna erilaiset vaiheet todella näyttävät todellisilta ja elämästä muodostuu jaksottainen ihmisten, paikkojen ja hiusmallien tarina: silloin kun olin parisuhteessa sen ja sen kanssa, silloin kun mulla oli lyhyt tukka, se oli sitä aikaa kun asuttiin sillä ja sillä kadulla.

Oikeasti tuppaan ajattelemaan, että elämä on yksi iso jatkumo, eikä mikään muutos elämän alkua ja päättymistä lukuun ottamatta ikinä tapahdu nytkähtäen ja hetkessä. Vaikka elämästä on jälkikäteen mahdollista hahmottaa jaksoja, ne ovat aina jälkikäteen tarinallistettuja kertomuksia omasta elämästämme.

 

Valuvaa, hiljaista ja näkymätöntä muutosta on vaikea käsittää, eikä siitä oikein voi puhua. Oleellista on kuitenkin löytää arjesta aikaa hiljaisuudelle, joka paljastaa muutoksen suunnat ja tarpeet.

Jos pohdinnat oman elämän mielekkyydestä jättää sattumanvaraisten ajanlaskuun liittyvien juhlien varaan, ovat hommat huonoissa kantimissa.

Toivotan kaikille rehellisyyttä ja rohkeutta kohdata muutos ja sen tarve arjessaan joka päivä myös vuonna 2017.

Kirjoittaja on turkulainen väitöskirjatutkija ja vapaa kirjoittaja.
lotta.aarikka@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.