Kolumni: Valoa kohti
Joka päivä maailma muuttuu valoisaksi aikaisemmin kuin edellispäivänä. Kevättä kohti ollaan menossa ja hyvä niin, sillä pimeys väsyttää.
Uutisia lukiessa tulee joskus tunne siitä, että luonnon lisäksi myös ihmisyhteisöt elävät pimeyden keskellä, vihan, tietämättömyyden ja epätoivon vallassa. Mediat uutisoivat päivittäin sodista, väkivallasta ja onnettomuuksista.
Siihen mennessä kun lehden on saanut luetuksi, mieli on synkistynyt niin, ettei auringon nousua tule edes huomanneeksi emmekä näe valkeutta ympärillämme.
Sama pätee yhteiskuntaan, jossa elämme. Mediat poimivat esiin uutisia, tavallisesta poikkeavia asioita. Juuri se, että miellämme pahuuden poikkeukselliseksi, tekee pahasta uutisarvoista.
Lehdet eivät otsikoi siitä, että asiat ovat niin kuin ne yleensä ovat, pääsääntöisesti hyvin. Useimmat meistä eivät kohtaa murhia tai väkivaltaa, useimmissa maissa ei ole sotia, useimmat lentokoneet eivät putoa tai katoa.
Ei vääryyksistä ja epäkohdista pidä vaieta, mutta ne pitäisi pystyä asettamaan mittasuhteisiinsa. Miltä sanomalehti näyttäisi, jos huonoille uutisille varattaisiin vain niille kuuluva osuus päivän tapahtumista? Lehdessä olisi sivukaupalla kertomuksia siitä, miten ihmiset auttavat toisiaan, valtiot elävät sovussa toistensa kanssa ja elämä kulkee latuaan, ellei loistavasti, niin ainakin ihan mukavasti. Jollain sivulla olisi sitten hieman siitä, ettei aivan kaikki sentään ole kohdallaan.
Sama pätee kirkkoon. Kovin usein kiinnitämme huomiota siihen, mistä olemme eri mieltä kirkon tai sen edustajien kanssa. Homoliittojen kannattajat ovat eronneet kirkosta, koska eräs maallikko on puhunut näyttävästi niitä vastaan, vastustajat taas siksi, että arkkipiispa ei ole niitä tuominnut. Kummatkaan eivät ole jääneet miettimään kirkon työtä kokonaisuudessaan: erimielisyys yhdessä asiassa tuntuu ärsyttävän enemmän kuin samanmielisyys sadassa sitoo.
Jos käännämme katseemme lehdistä todellisuuteen, huomaamme, että aurinko nousee joka päivä ja maailma on hyvä.
Kirjoittaja on Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori.
Jaa tämä artikkeli: