null Kolumni: Viisainta mitä tiedän

Puheenvuorot

Kolumni: Viisainta mitä tiedän

Tämä on ehkä viisainta mitä tiedän:

"On vaarallista osoittaa ihmiselle liian selvästi, kuinka paljossa hän on eläinten kaltainen näyttämättä hänelle, että hän on suuri. Ja on vaarallista myös osoittaa hänelle liian selvästi hänen suuruutensa alhaisuutta näyttämättä. Ihmisen ei pidä uskoa olevansa eläinten eikä enkelten veroinen, ei pidä olla piittaamatta kummastakaan, vaan hänen pitää olla selvillä molemmista."

Tämä ranskalaisen ajattelijan ja matemaatikon Pascalin kiteytys kuulostaa simppeliltä vain näennäisesti. On nimittäin ensisijaisen tärkeää, minkälainen käsitys meistä on ihmisestä. Kun luen mielipiteitä, koetan hahmottaa kirjoittajan ihmiskuvan. Väitteet pärjäävät tai kaatuvat sen myötä. Pascalin suuntainen ihmiskuva on viisain tuntemani.

Hyvyys on epärationaalista, mutta se tekee meistä ihmisen

Suunnitelmat, jotka pitävät ihmistä enkelinä, siis hyvänä ja kilttinä nyt tai tulevaisuudessa, ovat tuomittuja epäonnistumaan. Sen voi nähdä jo ennalta, vaikka ajatus olisi kuinka kaunis. Kun joku tahtoo enkeliksi, hänestä kovan onnen tahdosta tulee elukka, jatkaa Pascal. Nykyranskalaiset kutsuvat tällaista naiivia utopismia yhä nimellä l'angélisme, 'enkelismi'.

Samoin suunnitelmat, jotka näkevät ihmisen pelkkänä karvattomana eläimenä tai koneiston osana, tuottavat onnettoman maailman. Näin on joidenkin materialistien ajattelussa sekä talousliberaalin ajattelun homo economicus -mallissa, jossa ihmiselle riittää vain maksimoida rationaalisesti voittoja.

Hyvyys on epärationaalista, mutta se tekee meistä ihmisen. Meiltä pitää vaatia – ja me vaadimme – hyvettä, kurotusta enkelin suuntaan.

Ei enkeli eikä elukka. Pascalin kiteytys on myös käsitykseni kristinuskon klassisesta ihmiskuvasta. Ei ehkä ole sattumaa, että niin suuri osa maailmanhistorian viisaimmista ajattelijoista näkee ihmisen tällaisena välimallina. Tämä viisaus ei vanhene. Ehkäpä se on myös taustalla sellaisissa nykyfraaseissa kuin "jalat maassa, pää pilvissä" ja "rajat ja rakkaus".

Kirjoittaja on espoolainen kirjailija.

konstigblog@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.