Kolumni: Vuohet vastaan Ukraina
"Yhdysvalloissa jokaista positiivista uutista kohden julkaistaan 17 negatiivista uutista", kirjoittaa kolumnisti Hanna Paavilainen.
Ennen kuin luet tätä pidemmälle, katso YouTubessa video Goats screaming like humans.Pääsitkö jo yli hysteerisestä naurukohtauksesta? Hyvä! Voit jatkaa lukemista.
Yhdysvalloissa jokaista positiivista uutista kohden julkaistaan 17 negatiivista uutista. Veikkaan, että Suomessa suhdeluku on jotakuinkin sama. Sosiaalisessa mediassa jaetaan kuitenkin enemmän uutisia hyvistä ilmiöistä, kuten hassu video huutavista vuohista. Vain harva päivittää Facebook-statukseensa tilannekatsausta Krimiltä.
Onneksi valtamedia pitää yllä huonoja ilmiöitä korostavaa uutisvirtaa. Uutisen määritelmään kuuluu, että se on jokin uusi asia. Maailmassa olisivat asiat siis todella huonosti, jos homeeton koulu, mellakaton valtio tai paikkansapitävä juna-aikataulu olisi uutinen, uusi asia, poikkeus.
Uutiset tekevät maailmasta paremman paikan. Jos en tiedä maailman epäkohtia, en voi puuttua niihin. Kristittyinä meidät on kutsuttu Jumalan käsiksi maailmaan, ei olemaan kädet taskuissa pää pensaassa tai ruudun takana nenä kiinni vuohivideossa. Vaikka on se video tosi hauska.
Ei olisi pahitteeksi, että alkaisimme ilosanoman lisäksi levittää huonoja uutisia. Jos kymmenen taloa palaa, kertokaa minulle edes yhdestä talosta, jotta osaan lähteä sammutusjoukkoihin mukaan. Kertokaa Ukrainasta, Ugandan iljettävistä laeista ja sosiaaliturvan leikkauksista!
Länsimaissa on luotu massiivinen viihdytyskoneisto, jonka avulla voi helposti paeta todellisuutta. Ehkä pystyn kuitenkin nousemaan hetkeksi mukavuudenhaluni yläpuolelle. Vaarana on mieleni pahoittaminen, mutta sitten voin taas tuudittautua vuohivideoihin.
On internetissä videoita kissoistakin, jos vuohet eivät naurata. Harmi vain, että kaikki maailmassa eivät voi valita, elävätkö he huonojen vai hyvien uutisten keskellä.
Kirjoittaja on pappi ja toimittaja.
Jaa tämä artikkeli: