null Kolumni: Wanhojen tanssit amislaisillekin

Kolumni: Wanhojen tanssit amislaisillekin

Perheemme lukiolainen hankki vanhojentansseihin pukunsa jo elokuussa, koska muuten parhaat on viety.

Kampaajat ja meikkaajat on sovittu “viime hetkellä” marraskuun alussa. Olemmeko me aikuiset yhtä pitkäjänteisiä?

Vanhojen tanssit ja penkkarit ovat kyllä koukuttavia, muistan itsekin. Ne ja lakkiaiset luovat ylioppilastutkinnolle lähes legendaarisen sädekehän. Akateemista opiskelua arvostetaan meillä ilman juhlintaakin kenties kohtuuttomasti. On olemassa selkeä epäsuhta tiedollisen ja taidollisen osaamisen arvostuksen välillä.

Amiksen opettajana ja kehittämispäällikkönä havaitsen yllättävän usein amislaisten vähättelyä. Näen kuitenkin upeita nuoria ja sitkeitä aikuisia meillä opiskelemassa tutkintoja, joissa on näytettävä osaamista käytännössä - ei laboratoriossa tai luentosalissa.

Kun joku korjaa piiputtavan auton tai asentaa talon putkiston niin, että mistään ei vuoda pisaraakaan vettä, se on ihme! Toinen taas loihtii sykähdyttävän kakun marsipaaniruusuineen, kuninkaallisen kampauksen, tai selviytyy hotellin vastaanottotiskin aamuruuhkassa.

Siksi kysyn: missä ovat amislaisten vanhojentanssit?

Minä suorastaan vaadin niitä ja olen valmis tekemään töitä niiden eteen. Onko teitä muita, aikuisia tai nuoria, jotka haluatte amisnuorille päivän kuninkaallisuutta ja romanttisen säpinän, ylpeyden aiheet vanhemmille sekä lisäbisnestä vaattureille, kampaajille ja meikkaajille?

Aloittakaamme pääkaupunkiseudulla jo ensi vuonna.

Tampereella on jo ammattiopistonkin Wanhojentanssit. Tehdään asiat kuitenkin toisin. Pannaan vielä lukioita paremmaksi. Tehdään vaatteista aidosti vanhoja suomalaisia malleja, paljon itse ja oppilastöinä, kierrätysmateriaaleista, eikä käydä vanhempien kukkarojen kanssa putiikeissa, joissa on tuontitavaraa.

Tehdään juhlasta näyttävä ja avoin myös ei-amislaisille tanssikumppaneille ja ehkä hyväntekeväisyysjuhla, jonka lipputuloilla tuetaan nuorten syrjäytymisen ehkäisytyötä. Juhlitaan syyskuussa, viimeisen opiskeluvuoden alussa, niin ei tule päällekkäisyyttä lukiolaisten kanssa.

Omnian itsenäisyyspäivän Suurtanssit on hyvää esiharjoittelua. Jos haluat olla synnyttämässä uutta, taitoja arvostavaa perinnettä, laita minulle meili ja olet mukana wanhojentanssien talkooryhmässä.

Kirjoittaja on InnoOmnian kehittämispäällikkö.

jouko.kivimetsa@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: