null Kolumni: Yhteinen talo – yhteinen unelma

Puheenvuorot

Kolumni: Yhteinen talo – yhteinen unelma

Berliinissä kristityt, muslimit ja juutalaiset rakentavat yhteisen rukouksen huoneen, House-of-Onen. Tulevat haasteet voitetaan yhdessä. Tällaista heittäytymistä Suomessakin tarvitaan.

Haasteet yhdistävät. Berliinissä ei yhteisistä haasteista ole pulaa, kun kristityt, muslimit ja juutalaiset ovat lähteneet yksissä tuumin toteuttamaan itse muovaamaansa unelmaa.

Varainhankinta on meneillään, ja vuonna 2019 on tarkoitus aloittaa kolmea abrahamilaista uskontoa yhdistävän rukouksen huoneen, House-of-Onen rakentaminen. Hankkeen budjetti on kunnioitettavat 34 miljoonaa euroa. Summasta on kerätty jo viisi miljoonaa. Kolmasosan eli noin yhdentoista miljoonan euron potin tultua kasaan rakentaminen aloitetaan.
 

Pallo on laitettu pyörimään eikä sitä voi enää pysäyttää."
 

Tontti on kaupungilta jo lainaksi saatu, arkkitehtikilpailu rakennuksesta järjestetty ja voittaja valittu. Pallo on laitettu pyörimään eikä sitä voi enää pysäyttää.
 

Pieni on kaunista, tavataan sanoa. Mutta uskontojen yhteiselon tiellä myös suuri voi olla kaunista. Ja käytännöllistä. Kun yhdessä on lähdetty tekemään, yhdessä myös haasteet voitetaan. Ja kun yhteistyö on lähtenyt liikkeelle paikalliselta tasolta, niin suurikin idea koetaan läheiseksi.

Talohanke alkoi enemmistönä olevien kristittyjen aloitteesta, mutta alusta lähtien yhdenvertaisuus on ollut hankkeen kantava voima.

Yhteisellä matkalla kaikkien uskontojen edustajat laittavat itsensä likoon hankkeen puolesta ja samalla vapautuvat oppimaan toisistaan. Osapuolet tietävät, että toisen tuntemista tulee lisätä, sillä käytännön yhteiselämässä tulee olemaan haasteita talon valmistuttua.

Hienoa hankkeessa on se, että tässä vaiheessa noita haasteita ei vielä murehdita; niitä ratkotaan vasta sitten kun niiden aika on. Nyt tuetaan toinen toisia yhteisen määränpään toteuttamiseksi.
 

House-of-One on esimerkki siitä heittäytymisestä, jota suomalaisessa yhteiskunnassa tarvitaan. Se on myös esimerkki siitä, miten enemmistöroolissa olevan uskontokunnan on oltava aloitteellinen ja pyydettävä kaikki rakentamaan yhdessä jotain ennen kuulumatonta.

Ja rima on nostettava niin korkealle, että jokainen suomalainen tietää uskontojen olevan keskinäisessä yhteistyössään tosissaan. Tämä on kirkon tehtävä.

 

Kirjoittaja on tapiolalainen perheenisä ja Kirkon Ulkomaanavun rauhanverkoston päällikkö.aaro@kontiohautomo.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.