Komiat ja rohkeat Hollywoodista Kongoon
Duudsonit ovat lähteneet auttamaan kehitysmaiden nuoria.
Jarppi Leppälä saapuu kahvilaan kylmettyneenä moottoripyöräkypärä kainalossa. On alkamassa tilaisuus, jossa Duudsoneiden Jarno Laasala ja Jarppi puhuvat kehitysmaiden nuorista.
Nuoria on maailmassa enemmän kuin koskaan, 1,2 miljardia. Monet heistä elävät konfliktien jälkeisissä yhteiskunnissa, joissa kokonaisia sukupolvia on vailla koulutusta ja ammattia.
Maailman katsotuimman suomalaisohjelman ennätysmiehet Duudsonit ovat nyt heltyneet kehitysmaiden nuorten puolesta. He vaativat, että jokainen suomalainen kirjoittaa nimensä vetoomukseen, jotta Suomi alkaisi painostaa kansainvälisillä areenoilla toimijoita satsaamaan kehitysmaiden nuoriin. Vetoomus toimitetaan kaksivuotisen Tekoja-kampanjan päätteeksi presidentti Sauli Niinistölle.
— Kun itse on saanut paljon, siitä haluaa myös jakaa, sanoo Jarppi.
Asenteella maailmalle
— Meidänkin touhut alkoivat unelmasta. Raksalla ansaitsimme ensimmäiset rahat videoiden tekoa varten. Kaksikymppisenä Jarno lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon, pääsi työharjoitteluun Moon-tv:lle ja keksi siellä hullun unelman omasta tv-ohjelmasta, Jarppi kertoo.
Kaikki tapahtui nopeasti — jo puolen vuoden päästä nuorilla miehillä oli oma televisio-ohjelma. Kaikki ei kuitenkaan ole rullannut kuin silkkilanka.
— Kannattaa miettiä, miten neljä pohjalaista voi olla Hollywoodissa. Asenteen ydin on ollut päätös mennä maailmalle. Naureskelijoita ja ein sanojia on piisannut pilvin pimein, ja kaikesta on ollut pulaa: rahasta, kontakteista ja tiedosta — eihän kukaan ole aiemmin myynyt Suomesta ohjelmaa maailmalle, Jarno lataa.
— Mutta me ollaan päätetty panostaa tähän kaikki aika ja kaikki raha. Tiukan paikan tullen juuri tuo päätös antaa voimaa mennä esteiden yli, hän uskoo.
Tarttee auttaa
Pohjalaisasenteen perusraami on ”ei tartte auttaa — itte tehdään”.
— Se asenne on tavallaan väärä, koska itsekin tarvitsee apua. Kaiken ydin kuitenkin on usko siihen, että pystyy kyllä hoitamaan homman, Jarno pohtii.
Samalla tavalla miehet ilmoittavat uskovansa myös kampanjaan kehitysmaiden nuorten aseman parantamiseksi.
Esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun tukemissa koulutuskeskuksissa Kongossa ja Hondurasissa annetaan nuorille ammatillista peruskoulutusta ja opetetaan heille lisäksi ihmis- ja perusoikeuksia.
Kongossa satsataan yksivuotiseen ammattikoulutukseen, jotta entiset lapsisotilaat ja katulapset saisivat uuden elämän kokkina, keittiömestarina tai vaikka mekaanikkona. Hondurasissa taas monen nuoren ammatinvalinta on maata hallitseva huumebisnes. Siellä nuoret tarvitsevat koulutusta, tietoa ja oikeuskasvatusta, jotta voisivat löytää muita tapoja työllistyä.
— Jos nyt pystytään auttamaan näiden kehitysmaiden nuorten ydinjoukkoa, hyvinvointi leviää ja hyödyttää myöhemmin koko yhteisöä, Jarppi sanoo.
Tekoja-kampanjan vetoomuksen voi allekirjoittaa osoitteessa www.tekojakampanja.fi.
Jaa tämä artikkeli: