null Koneen säätiö tukee nais- ja miesparien vihkitapahtumaa teatteri Kapsäkissä

Laulaja Petri Pöyhönen (vasemmalla) tuottaa Musiikkiteatteri Kapsäkin tasa-arvoisen vihkitilaisuuden. Jazzpianisti Iiro Rantala säveltää seremonian aikana soitettavan instrumentaalikappaleen. Kuva: Sirpa Päivinen

Laulaja Petri Pöyhönen (vasemmalla) tuottaa Musiikkiteatteri Kapsäkin tasa-arvoisen vihkitilaisuuden. Jazzpianisti Iiro Rantala säveltää seremonian aikana soitettavan instrumentaalikappaleen. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Koneen säätiö tukee nais- ja miesparien vihkitapahtumaa teatteri Kapsäkissä

Uutta avioliittolakia juhlistavan vihkitapahtuman toteuttaa joukko taiteilijoita, henkikirjoittaja ja pappi.

Musiikkiteatteri Kapsäkki järjestää samaa sukupuolta oleville pareille mahdollisuuden niin kirkolliseen kuin uskonnottomaankin vihkimiseen uuden avioliittolain voimaantulopäivänä 1.3.

Joukkovihkitilaisuutta kuvaillaan yhteisölliseksi, juridiseksi ja hengelliseksi taidehankkeeksi. Tapahtumaa varten sävelletään uusi alkumusiikki, seremonian aikana soitettava laulu sekä loppumusiikki, jotka sovitetaan yhteen virallisten vihkikaavojen kanssa.

– Haluamme luoda jotain ihan uutta, niin että se on myös musiikillisesti kiinnostavaa ja taiteellisesti korkeatasoista, sanoo tapahtuman tuottaja Petri Pöyhönen.

Hän kuitenkin korostaa, ettei kysymys ole sirkustempusta. Tavoitteena on mahdollistaa samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen turvallisissa olosuhteissa tutuin kulttuurisin seremonioin.

Pysyvä hääohjelmisto suunnitteilla

Tapahtuman toteuttaa joukko eturivin taiteilijoita. Eräs mukaan lupautuneista on jazzpianisti Iiro Rantala, joka säveltää seremonian aikana soitettavan instrumentaalikappaleen.

Perinteisiin vihkivirsiin verrattuna Rantala pyrkii iloisempaan tunnelmaan.

– Minulla on musiikillisia duubioita laahaavaa, synkkää ja pessimististä luterilaista virttä kohtaan. En ole kuitenkaan tekemässä mitään abbaa. Kappaleen pitää olla arvokas.

Työtä rajaa lisäksi se, että kappaleen tulee olla riittävän helppo harrastelijoiden soitettavaksi. Tavoitteena on luoda ohjelmisto, jota voidaan käyttää vihkitilaisuuksissa myös jatkossa. Kapsäkin tapahtumassa Rantala soittaa kappaleen itse.

 

Haluamme luoda jotain ihan uutta, niin että se on myös musiikillisesti kiinnostavaa ja taiteellisesti korkeatasoista. - tuottaja Petri Pöyhönen

 

Muiden tapahtumassa esiintyvien taiteilijoiden nimiä Kapsäkki ei toistaiseksi paljasta. Tapahtuman järjestäminen varmistui hiljattain, kun Koneen säätiö lupasi tukea sitä 27 420 eurolla.

Koneen säätiön yliasiamiehen Anna Talasniemen mukaan tapahtumassa tulevat näkyviin monet säätiölle tärkeät arvot kuten marginaalien tukeminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

– Viime vuosina olemme tukeneet useita hankkeita, joissa taiteilijat ja tutkijat ottavat kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kirkkoherra iloitsee

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala kertoo iloitsevansa seurakunnan alueella toimivan musiikkiteatterin tarjoamasta vihkimahdollisuudesta. Hän toivottaa kaikille tapahtumassa vihittäville pareille onnea ja siunausta.

– Tässä asiassa ajattelen, että yhteiskunta on ollut kristillisempi kuin kirkko.

Kirkon virallisen linjan mukaan papeilla ei toistaiseksi ole lupaa vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Kapsäkin toiminnanjohtajan Tiina Kristrofferssonin mukaan kirkollisia vihkimisiä on luvannut toimittaa tapahtumassa yksi pappi, jonka nimeä ei kerrota julkisuuteen. Kristoffersson pitää tasa-arvon näkökulmasta tärkeänä, että myös samaa sukupuolta olevilla pareilla on mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen.

– Evankelis-luterilaisella kirkolla on melkein neljä miljoonaa jäsentä. Se on jäsenmääränsä takia erittäin merkityksellinen instituutio, Kristoffersson toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.