null Konfirmaatiot ovat loppukesän yleisömagneetteja

Tuomiokirkkoseurakunnan kesäkuussa pidetyn rippileirin konfirmaatio järjestettiin heinäkuun viimeisenä päivänä. Ristinkantajana Veera Mähönen, kynttilöitä kantavat Sara Puolakka ja Emilia Röyttä.

Tuomiokirkkoseurakunnan kesäkuussa pidetyn rippileirin konfirmaatio järjestettiin heinäkuun viimeisenä päivänä. Ristinkantajana Veera Mähönen, kynttilöitä kantavat Sara Puolakka ja Emilia Röyttä.

Ajankohtaista

Konfirmaatiot ovat loppukesän yleisömagneetteja

Pelkästään Espoossa konfirmaatiot keräävät kirkkoihin tänä vuonna arviolta yli 30 000 ihmistä. Lyhyt kesto, nuorten esittely ja tutut laulut madaltavat kynnystä osallistua.

Nyt eletään konfirmaatioiden kulta-aikaa. Yksistään Espoon seurakunnat järjestävät vuoden aikana lähes sata rippikoulun päättävää konfirmaatiota. Suurin osa niistä pidetään kesällä ja alkusyksystä.

Konfirmaatiot kokoavat Espoon kirkkoihin tänä vuonna arviolta yli 30 000 ihmistä, osoittavat seurakunnista kerätyt tiedot. Nuorten juhlaan saapuvat sekä kummit ja vanhemmat että muut sukulaiset ja ystävät.

Seurakunnat haluavat tehdä konfirmaatioista tilaisuuksia, joihin on helppo tulla, vaikka edellisestä kirkkokäynnistä olisi kulunut aikaa. Espoossa konfirmaatiomessua vietetään harvoin seurakunnan yhteisen jumalanpalveluksen yhteydessä.

"Valinnalla korostetaan sitä, että kyseessä on rippikouluryhmän juhla. Samalla huomioidaan tavalliset kirkossakävijät niin, ettei joka sunnuntain messussa ole konfirmaatiota", sanoo Vilppu Huomo.

Hän työskentelee rippikoulupappina Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa, jossa järjestetään tänä vuonna peräti 31 konfirmaatiomessua. Jokaiseen osallistuu Huomon mukaan keskimäärin 350–450 ihmistä.

Konfirmaatiosta on pyritty tekemään helposti lähestyttävä. Käsiohjelmassa on kuvattu tilaisuuden kulku ja laulujen sanat. Tavoitteena on, että konfirmaatio kestäisi korkeintaan tunnin ja vartin.

Viivi Laiho puuteroi Nuutti Jauhiaisen kasvoja.

Nuoret, kummit ja vanhemmat osallistuvat

Konfirmaatiota on toteuttamassa suuri joukko ihmisiä. Mukana ovat aina kyseisen rippikoulun työntekijät ja isoset.

Tuomiokirkkoseurakunnassa avustavat myös vapaaehtoiset kirkkoväärtit eli tavalliset seurakuntalaiset. He ottavat tulijat ovilla vastaan ja keräävät kolehtia.

Nuoret osallistuvat tietenkin itse. He ovat mukana konfirmaation valmistelussa ja voivat esimerkiksi lukea tekstit tai osallistua esirukoukseen.

"Saarnanäytelmiäkin on tehty, ja leirillä valmistuneita ryhmätöitä ja maalauksia on ollut kirkossa nähtävillä. Musiikkiripari säveltää ja sanoittaa konfirmaatioon oman laulun", kertoo Olarin seurakunnan rippikoulupappi Antti Malinen.

Myös kummeilla ja vanhemmilla on tärkeät tehtävänsä. Kummit tulevat alttarin ääreen siunaamaan nuoria, samaan tapaan kuin aikanaan kasteen yhteydessä.

Vanhemmatkin saavat halutessaan tulla toteuttamaan konfirmaatiota itselleen sopivalla tavalla, Huomo sanoo. Hänen mielestään jonkun vanhemman kanssa voisi rakentaa vaikka saarnan.

"Olarissa vanhemmilla oli kerran jopa lauluporukka", Malinen muistaa.

Tuomiokirkon konfirmaatioissa on jo vuosia soittanut ammattimuusikoista koottu bändi. Musiikki koostuu sekä virsistä että nuorten hengellisistä lauluista.

Konfirmaatioihin on tehty tuoreitakin muutoksia. Tuomiokirkkoseurakunta jätti tänä vuonna konfirmaatioistaan pois liturgiset lauluosuudet, joiden koettiin Huomon mukaan vieraannuttavan tottumattomia. Ehtoollisjaksoa tiivistettiin ja raamatuntekstien määrää vähennettiin. Virsikirjan lisävihkosta valittiin mukaan uusia virsiä. Tänä vuonna kaikissa konfirmaatioissa on lisäksi esitelty konfirmoitavat nuoret.

Rippikoululaiset harjoittelevat konfirmaatiolaulua vähän ennen h-hetkeä. Pöydän ääressä Emilia Röyttä (vas.) ja Veera Mähönen. Taustalla leirin pappi Mari Mathlin sekä kesäteologi Jonathan O'Brien ja muusikko Make Perttilä.

Konfirmaatiot jatkuvat syksyyn

Iso osa kesän konfirmaatioista on vielä edessä. Tuomiokirkkoseurakunnassa konfirmaatioita pidetään sekä heti leirien jälkeen että vasta myöhemmin.

"Jos konfirmaatio järjestetään heti leirin päätyttyä, se sujuu samassa hengessä kuin leiri. Jos nuoret konfirmoidaan myöhemmin, väliin voidaan sijoittaa vielä tapaamisia. Se on toimivampi ratkaisu rippikoulun kokonaisuuden kannalta", Vilppu Huomo sanoo.

 

Konfirmaatio on nuorille suuri juhla, jota he ovat valmistaneet. Kannattaa tulla ilman suorituspaineita. Jokainen voi osallistua siihen, mikä on tuttua.

 

Olarissa suurin osa konfirmaatioista järjestetään vasta koulujen alettua syyskuussa. Antti Malisen mukaan taustalla ovat seurakuntalaisten toiveet.

Papit muistuttavat, että konfirmaatio on nuorten ja ilon juhla.

"Juhlitaan yhdessä konfirmoitavia nuoria. Iloitaan yhdessä heidän kanssaan ja tullaan yhdessä Jumalan eteen", Vilppu Huomo toivottaa konfirmaatiovieraat tervetulleeksi.

"Konfirmaatio on nuorille suuri juhla, jota he ovat valmistaneet. Kannattaa tulla ilman suorituspaineita. Jokainen voi osallistua siihen, mikä on tuttua. Ja palautetta saa antaa", Antti Malinen toteaa.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa järjestetään tänä vuonna kaikkiaan 31 konfirmaatiomessua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.