null Kookosrasva on ihan pätevä vaihtoehto

Kookosrasva on ihan pätevä vaihtoehto

Marja Kuparinen (K&k 18.2.) kysyy kirjaesittelyssään, miksi olen käyttänyt kirjassani Helposti maukasta – Luontaisesti gluteeniton ja maidoton erityisruokavalio kookosrasvaa, ”kun koostumukseltaan hyviä öljyjä ja maidottomia margariinejakin on”.

Käytän sitä muun muassa seuraavista syistä.

Päällimmäiseksi syyksi kookosrasvan käyttöön ohjeissa nousee maidottomuuteen tottumattomien leipojien huomion herättäminen. Maidotonta ruokavaliota noudatettaessa ei riitä, että rasva on laktoositonta, vaan sen on oltava maitoproteiinitonta. Kookosrasva tai -öljy ensisijaisena rasvana ohjeessa herättää leipurin huomaamaan, että rasvankin valinnassa on oltava tarkkana.

Toiseksi maidottomat margariinit pohjautuvat kasviöljysekoituksiin, joiden komponentit saattavat aiheuttaa yliherkkyyttä. Tällöin kookosrasva on turvallinen ja selkeä vaihtoehto. Kirjassa on pyritty luomaan mahdollisuus hankalienkin allergiatapausten huomioimiseen, sillä linjaa on aina helpompi löysätä kuin kiristää.

Kolmas syy on sen luonnollisuus ja erinomaiset aineenvaihdunnalliset ominaisuudet. Elimistömme tarvitsee tyydyttynyttä rasvaa aivojen, sydämen ja hormonijärjestelmän toimintaan, ja se muodostaa merkittävän osan solukalvoista. Jos välttämisruokavalion vuoksi joudutaan kokonaan luopumaan maitotaloustuotteista ja joistakin lihalaaduista, voi seurauksena olla tyydyttyneen rasvan puute. Siksi kookosöljy tuo erityisruokavalioiselle tervetulleen lisän.

Kookosöljyn ja tyydyttyneiden rasvojen terveyttä edistävistä ominaisuuksista on tehty tutkimusta sekä Suomessa että ulkomailla, mutta saatuja tuloksia ei ole osin teollisuuden intresseistä johtuen haluttu tuoda tiedoksi suurelle yleisölle. Tutkimusraportit ovat kuitenkin tieteen avoimuuden periaatteen mukaisesti kenen tahansa tutustuttavissa. Vaikka ohjeissa lukeekin kookosrasva, ja sillä tarkoitetaan kaupoista löytyvää, kylmäsäilytettävää, foliokääreeseen pakattua, osittain kovetettua ja tuoksuttomaksi käsiteltyä kookosöljyä, oma valintani on kylmäpuristettu kookosöljy. Kirjani sisältämään kompromissiin on syynä kookosrasvan parempi saatavuus ja edullisempi hinta.

Eila Alho
KM, tietokirjailija

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.