null Koptiperheellä on kaksi joulua

Yhteinen hetki. Shinoudan perheen jouluun kuuluu myös suomalaisia perinteitä kuten joulutortut, joulukoristeet ja yhdessä koristellut joulupiparit.

Yhteinen hetki. Shinoudan perheen jouluun kuuluu myös suomalaisia perinteitä kuten joulutortut, joulukoristeet ja yhdessä koristellut joulupiparit.

Koptiperheellä on kaksi joulua

Helsinkiläisten riisuessa kotinsa joulukoristeista loppiaisena Shinoudan perhe hiljeni viettämään joulua.

Teksti ja kuva Päivi Arvonen
Taidokkaasti koristellut joulupiparit katoavat vauhdilla kolmen pikkupojan suuhun itähelsinkiläisessä kerrostalokodissa. Keittiön ikkunassa tuikkii joulutähti, jonka alapuolella marssii punaisten joulutonttujen armeija. Pojat kertovat innolla, millaisia lahjoja joulupukki tänä vuonna toi. Kuusivuotias Angelos ja neljävuotias Antonios ovat kuitenkin hyvin selvillä joulun todellisesta merkityksestä.

– Joulua vietetään Jeesuksen syntymän muistoksi, pojat sanovat yhteen ääneen. Kaksivuotias pikkuveli Amonios nyökkäilee painokkaasti olevansa samaa mieltä.

Perheen äiti Annemarie ja isä Akram Shinouda hymyilevät tyytyväisenä. Ortodoksinen usko on perheen arjessa vahvasti läsnä. Shinoudan perhe kuuluu Suomen ortodoksikirkkoon mutta kaikki perheenjäsenet ovat myös Egyptin koptikirkon jäseniä.

Koptiortodokseille joulu on vuoden toiseksi tärkein juhla pääsiäisen jälkeen. Sana kopti tarkoittaa alun perin egyptiläistä. Valtaosa Egyptin kristityistä on ortodokseja, jotka viettävät joulua itäisten ortodoksikirkkojen perinteen mukaan seitsemäntenä tammikuuta.

Shinoudan perheen joulunviettoon kuuluu Tukholmassa asuvan egyptiläisen koptipapin pitämä joulukirkko Mellunmäen ortodoksikirkossa loppiaisena. Perhe on viettänyt jouluja myös Egyptissä.

– Egyptissä joulukirkko on vasta puolenyön jälkeen ja kestää useita tunteja. Kirkko on yleensä ääriään myöten täynnä eivätkä kaikki mahdu sisälle, Annemarie Shinouda kertoo.

Hänestä tuli ortodoksi vuonna 2006, vuosi sen jälkeen, kun hän oli Niilin risteilyllä tavannut luksorilaisen Akram Shinoudan.

– Egyptissä ei seurustella vaan mennään naimisiin. Vihkiminen ortodoksikirkossa Egyptissä oli minulle ainoa mahdollinen vaihtoehto avioitua, joten Annemarie kastettiin ensin ortodoksiksi, Akram kertoo.

Sitoutuminen avioliittoon eliniäksi kuuluu koptiortodoksien periaatteisiin.

– Olen aina ollut vanhanaikainen, ja siksi halusin sitoutua koko loppuelämän ajaksi. Ja kuuluuhan luterilaiseenkin avioliittoon sitoutuminen ”kunnes kuolema erottaa”, Annemarie sanoo.

Akram ja Annemarie Shinouda ovat asuneet Suomessa kesäkuusta 2007 lähtien. Perheen lapset ovat syntyneet Suomessa ja heidät on kastettu Egyptissä, jossa perhe pyrkii käymään kerran vuodessa. Kirkossa käynti kuuluu lähes jokaisen viikon ohjelmaan.

Joulupaasto päättyy juhlavaan jouluateriaan. Shinoudat paastoavat ennen joulua ja pääsiäistä sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tärkeä paasto on myös Neitsyt Marian paasto elokuussa.

– Paasto tarkoittaa käytännössä vegaaniruokaa. Kalaa voi syödä paitsi pääsiäispaaston aikana. Pojat syövät toistaiseksi normaalia ruokaa, ja alkavat osallistua paastoon 7–8-vuotiaina, kun he alkavat ymmärtää paaston merkityksen, Annemarie Shinouda kertoo.

Siirtyminen luterilaisesta ortodoksiksi ei ollut hänelle iso muutos.

– Kiinnostuin ortodoksisuudesta jo lapsena, koska lapsuudenystäväni oli ortodoksi.

Eroavaisuudet Suomen ja Egyptin ortodoksikirkkojen välillä ovat Shinoudan pariskunnan mielestä pieniä.

– Ehtoollinen kengät jalassa tuntuu minusta kurjalta. Egyptin koptikirkossa otetaan aina kengät pois, kuten Jumala kehotti Moosesta vuorella ottamaan kengät pois jalastaan, Akram Shinouda sanoo.

– Risti on Egyptissä erilainen kuin Suomessa, Egyptin koptikirkon ristissä ei ole poikkipuuta. Egyptissä naiset peittävät kirkossa päänsä ja koptiortodoksit tekevät ristinmerkin vasemmalta oikealle, Annemarie Shinouda jatkaa pienten eroavaisuuksien listaa.

Akram Shinoudaa on hämmästyttänyt se, että Suomessa kirkossa käy hyvin vähän nuoria. Egyptissä jumalanpalvelukseen osallistuminen on myös nuorille kristityille tärkeää.

– Meille on itsestään selvyys, että annamme tuloistamme kymmenyksen vähempiosaisille. Olemme esimerkiksi osallistuneet Luksorin kotikirkkomme rakennuskustannuksiin ja autamme kehitysvammaisia lapsia, Akram kertoo.

Luottamus Jumalaan on Shinoudan perheen elämän perusta.

– Elämää pitää elää niin, että on valmis kuolemaan hetkenä minä hyvänsä. Siksi Egyptin kristityt eivät pelkää ja piiloudu vaan elävät rohkeasti, Shinoudat sanovat.

Heidän sukulaisensa ovat säästyneet Egyptin viime vuosien myllerryksestä, joka pysäytti perheen Egyptin matkoja räätälöivän matkatoimiston toiminnan toistaiseksi.

– Uskon ja luotan siihen, että Jumala on uskovan kristityn elämässä läsnä koko ajan. Koen olevani siunattu, kun olen saanut viidessä vuodessa oppia suomen kielen, opiskella ammatin ja hankkia yhdessä puolisoni kanssa oman asunnon, merkonomiksi opiskeleva ja Helsingin bussiliikenteen tuntityöntekijänä työskentelevä Akram sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.