Anna Rukon tempaus on huomattu. Hän on saanut tänä vuonna kutsun presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
Koruja sairaalan hyväksi
Anna Rukko on kerännyt yli 50 000 euroa uudelle lastensairaalalle.
Helsingin rapistuva lastensairaala tilaongelmineen tuli Anna Rukolle tutuksi, kun hän sairastui 11-vuotiaana melanoomaan. Nyt hän haluaa tehdä oman osuutensa uuden, vuonna 2017 valmistuvan lastensairaalan hyväksi ja on aloittanut keräyksen.
Idea syntyi pääsiäisenä 2013, jolloin Helsingin kuvataidelukiota käyvä Anna, 18, lomaili perheineen Lapissa. Matkatavaroihin oli pakattu koruntekotarvikkeita, koska oli odotettavissa, että lomaviikkoon mahtuisi myös päiviä, jolloin Anna ei nivelkipujensa takia voisi ulkoilla.
Seitsemän vuotta sitten löydettyä melanoomaa hoidettiin leikkauksilla ja rankoilla syöpähoidoilla reilun kahden vuoden ajan. Melanooma todettiin parantuneeksi, mutta sairaus ja hoidot muistuttelevat itsestään edelleen myöhäisvaikutuksina kuten nivelkipuina.
Pääsiäisen aikana syntyi useita koruja.
– Äidin kanssa mietimme, mitä koruille voisi tehdä, ja syntyi idea huutokaupata niitä uuden lastensairaalan hyväksi Facebookissa, Anna kertoo.
Anna on tehnyt sen jälkeen yli 200 korua ja hänen perustamallaan Annan korut uuden lastensairaalan hyväksi -Facebook-sivulla on yli 24 000 tykkääjää. Netin koruhuutokaupalla ja Annan henkilökohtaisella viitenumerolla on lahjoitettu rahaa uuden lastensairaalan keräystilille jo noin 50 000 euroa. Kalleimmasta korusta on maksettu 1100 euroa.
– Rahat eivät missään vaiheessa kierrä minun kauttani vaan menevät suoraan lastensairaalan keräystilille, jolla on voimassa oleva rahankeräyslupa, Anna selventää.
Aluksi Anna hankki korumateriaalit itse, mutta nyt hän saa ne lahjoituksina yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Materiaaleina on lasihelmiä, viljeltyjä helmiä, metallihelmiä ja puolijalokiviä kuten esimerkiksi ametistia tai hematiittia.
– Ihanaa, että ihmiset ovat lähteneet mukaan, Anna sanoo.
Häneltä pyydetään usein myös tilauskoruja.
– En ehdi tehdä koruja tilauksesta ja haluan olla tasapuolinen. Joskus olen antanut koruja myytäväksi myös muihin hyviin tarkoituksiin kuten Sairaalaklovnit-yhdistykselle, Anna kertoo.
Vaikuttamismahdollisuuksiaan Anna haluaa testata nyt myös kirkossa. Hän pääsi tämän syksyn vaaleissa sekä Tapiolan seurakuntaneuvostoon että Espoon yhteiseen kirkkovaltuustoon.
Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen muodossa tai toisessa. Lukion jälkeen Anna suunnittelee lähtevänsä opiskelemaan joko lääketiedettä tai yhteiskuntapolitiikkaa.
Anna haluaisi laittaa remonttiin erityisesti Suomen terveys- ja sosiaalialan.
– Terveydenhuollossa ihmisiä pitäisi hoitaa kokonaisuutena eikä vain diagnooseja. Oma kokemukseni on, ettei kukaan lääkäri ottanut kokonaisvastuuta minusta sairastamiseni aikana, hän sanoo.
Kuolemanvakava sairaus on Annalle kipeä muisto, joka ei enää ole koko ajan läsnä arjessa. Syövän uusimisepäily varjosti elämää kesästä 2013 kevääseen 2014.
– Oli ihanaa ja helpottavaa saada lopulta tietää tulokset. Tutkimuslöydökset olivat hyvälaatuisia. En ajattele mahdollista sairastumista päivittäin, vaikka tietenkin pelko joskus hiipii mieleen.
Näin Anna Rukko tsemppaa itseään ja muita: ”Myös nuorella on mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin Suomessa ja maailmalla.”
Jaa tämä artikkeli: