Kaikki elämän värit. Anna Rukon korut syntyvät tunnetilojen mukaan.
Koruja uuden lastensairaalan hyväksi
Espoolainen Anna Rukko kerää rahoitusta uudelle lastensairaalalle.
Uusi vuonna 2017 valmistuva lastensairaala on Anna Rukolle tärkeä. Kun hän sairastui 11-vuotiaana melanoomaan, vanha rapistuva lastensairaala tuli tilaongelmineen tutuksi. Siksi hän haluaa antaa oman panoksensa uuden lastensairaalan rahoitustalkoisiin.
”Usein ihmiset ajattelevat, ettei yhdellä ihmisellä ole mahdollisuuksia vaikuttaa. Toisaalta monilla ei ole mitään sitä vastaan, että joku muu tekee jotain, kunhan itse ei tarvitse tehdä mitään”, Rukko sanoo.
Helsingin kuvataidelukiota käyvä 18-vuotias Anna Rukko on hyvä esimerkki siitä, että yksikin ihminen voi saada paljon aikaan. Hän on kerännyt tekemillään koruilla jo yli 50 000 euroa rahoitusta uudelle lastensairaalalle. Koruja hän huutokauppaa netissä.
Unelmana oli aluksi saada kokoon 3 000 euroa, mikä vastaa noin yhden sairaalaneliön hintaa.
”En olisi alussa uskonut, että voisin saada kokoon näin valtavan summan. Koossa on nyt yhden tyhjän sairaalahuoneen hinta.”
Idea keräyksestä syntyi pääsiäisenä 2013, jolloin Anna Rukko lomaili perheineen Lapissa. Matkatavaroihin oli pakattu mukaan koruntekotarvikkeita, koska oli odotettavaa, että lomaviikkoon mahtuisi myös päiviä, jolloin hän ei nivelkipujensa takia voisi ulkoilla.
Lähes seitsemän vuotta sitten löydettyä melanoomaa hoidettiin leikkauksilla ja rankoilla syöpähoidoilla reilun kahden vuoden ajan.
Melanooma todettiin parantuneeksi, mutta sairaus ja hoidot muistuttelevat itsestään edelleen aika ajoin myöhäisvaikutuksina kuten nivelkipuina.
”Äidin kanssa mietimme, mitä pääsiäisen aikana syntyneille koruille voisi tehdä ja syntyi idea huutokaupata niitä uuden lastensairaalan hyväksi Facebookissa.”
Nyt ”Annan korut uuden lastensairaalan hyväksi” -Facebook-sivulla on jo yli 24 000 tykkääjää ja Anna on tehnyt jo yli 200 korua. Kalleimmasta korusta on maksettu 1 100 euroa.
”Rahat eivät missään vaiheessa kierrä minun kauttani, vaan menevät suoraan lastensairaalan keräystilille, jolla on voimassa oleva rahankeräyslupa.”
Korut syntyvät tunnetilojen mukaan. Aluksi Anna Rukko hankki korumateriaalit itse, mutta nyt hän saa materiaalit lahjoituksena yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Materiaaleina on lasihelmiä, viljeltyjä helmiä, metallihelmiä ja puolijalokiviä kuten esimerkiksi ametistia tai hematiittia.
”Ihanaa, että ihmiset ovat lähteneet mukaan myös materiaalilahjoituksilla. Helmikeskus on teettänyt Anna-laattoja koruihin.” Häneltä pyydetään usein myös tilauskoruja. ”En ehdi tehdä koruja tilauksesta ja haluan olla tasapuolinen. Joskus olen antanut koruja myytäväksi myös muihin hyviin tarkoituksiin kuten Sairaalaklovnit ry:lle”, Anna Rukko kertoo.
Uuden lastensairaalan budjetti on noin 160 miljoonaa, josta valtio ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS maksavat kumpikin 40 miljoonaa. Uusi lastensairaala 2017 -hankkeen tukiyhdistyksen keräystavoite 30 miljoonaa, jonka osana Annan koruhuutokaupan tuotto on, täyttyi viime kesänä.
”Talkoot jatkuvat. Mitä enemmän kerätään rahaa, sitä vähemmän lainaa pitää ottaa. Jatkan korujen tekemistä sen mukaan, miten koulun ohella jaksan ja ehdin.”
Vapaa-aikaan mahtuu myös Espoon kuvataidekoulun tekstiilityöpajassa käyminen sekä perheen kahden tiibetinspanielin ulkoiluttamista ja pikkuveljen kanssa leikkimistä. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen muodossa tai toisessa. Lukion jälkeen Anna Rukko suunnittelee lähtevänsä opiskelemaan joko lääketiedettä tai yhteiskuntapolitiikkaa.
Hän haluaisi laittaa remonttiin erityisesti Suomen terveys- ja sosiaalialat.
”Terveydenhuollossa tarvittaisiin rajua uudistamista. Pitäisi hoitaa ihmisiä kokonaisuutena eikä vain diagnooseja. Oma kokemukseni on, ettei kukaan lääkäri ottanut kokonaisvastuuta minusta sairastamiseni aikana”, Anna Rukko sanoo.
Myös joustavuutta tarvittaisiin lisää.
”Avun saaminen pitäisi olla tärkeämpää kuin se, mikä taho avun rahoittaa. Ihmisiä pompotellaan aivan liikaa.”
Vaikuttamismahdollisuuksiaan Anna Rukko haluaa testata myös seurakunnassa. Hänet valittiin seurakuntavaaleissa sekä Tapiolan seurakuntaneuvostoon että Espoon yhteiseen kirkkovaltuustoon, jonka nuorin jäsen hän on.
”Haluaisin tuoda seurakunnan päätöksentekoon nuorten näkökulmaa ja samalla aktivoida nuoria äänestämään seurakuntavaaleissa ja vaikuttamaan.”
Kuolemanvakava sairaus on Anna Rukolle kipeä muisto, joka ei enää ole koko ajan arjessa läsnä. Syövän uusimisepäily varjosti hänen elämäänsä vuoden ajan kesästä 2013 kevääseen 2014.
”Oli ihanaa ja helpottavaa saada lopulta tietää tulokset. Tutkimuslöydökset olivat hyvälaatuisia. En ajattele mahdollista sairastumista päivittäin, vaikka tietenkin pelko joskus hiipii mieleen.”
Rukko jäi sairastuttuaan perheensä kanssa yksin.
”Sairastuneelle voi puhua ihan normaaleista arkisista asioista. Tärkeintä on olla läsnä ja auttaa pienissä asioissa. Ei kannata odottaa, että apua pyydetään vaan voi itse toimia; leipoa vaikkapa pullaa tai viedä sisaruksia leikkimään.”
Hänen kotinsa seinällä on kunniapaikalla Vuoden lapsuusteko 2014 -tunnustuspalkinnon kunniakirja.
”Tunnustus merkitsee minulle todella paljon ja kannustaa jatkamaan. Jokainen pystyy vaikuttamaan – pitää vain ruveta tekemään.”
Kuka?
Anna Rukko, 18 vuotta
Mistä?
Espoon Westendistä
Mitä?
Kerää rahoitusta uudelle lastensairaalalle huutokauppaamalla tekemiään koruja Facebookissa. On saanut kutsun Linnan juhliin.
Motto?
Jokaisella, myös nuorella, on mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin Suomessa ja maailmalla.
Jaa tämä artikkeli: