null Koskaan et muuttua saa

Koskaan et muuttua saa

Linnan juhlia katsellessa tuntuu välillä siltä, että mikään ei muutu. Valtakunnan katsotuimman ohjelman täyttää loputon liukuhihnakättely ja tanssilattian pyörähdykset ovat minimalistisia. Haastateltavat ovat positiivisia eikä kellään ole juhlissa kurjaa. Euroopan Unionin rahoituskriisi tai ylipäätään mikään ei muuta jäyhää, usein totista kansallista juhlintaamme.

Maailma ja sen pelisäännöt kuitenkin muuttuvat ehkä nopeammin kuin osaamme kuvitella. WikiLeaks on kärkiesimerkki läpinäkyvyyden lisääntymisestä, vaikka sen toteutustapaa moititaan. Politiikan tekeminen muuttuu, kun paljastuksia pelätään. Finanssiala muuttuu väistämättä myös läpinäkyvämmäksi, sillä velkakriisejä ei kaipaa kukaan. Pelisääntöjen uudet muodot saattavat käynnistää kehityspolkuja, joiden vauhti yllättää.

Muutospaineet voi myös yrittää siirtää muiden ongelmaksi. Matkustamohenkilökunnan lakossa on kysymys juuri tästä. Globaalin lentoliikenteen tuoma paine on ehkä sittenkin toissijainen, sillä kuluttajakansalaiset osaavat arvioida kohtuullisuutta hyvin ja reagoida kummallisuuksiin. Lentoemännät haluavat pitää kiinni 12 tunnin lepoajoistaan, kun piloteille riittää kahdeksan tuntia. Espanjassa lennonjohtajan vuosipalkka saattoi olla parhaimmillaan 900 000 euroa vuodessa. Molemmissa maissa kuluttajakansalaiset ovat alkaneet ymmärtää, että lentoliikenteen työsopimuksista on kadonnut kohtuus. Nyt moni miettii, miten voisi itse ilmaista kantansa ja vaikuttaa. Ennen pitkää tuo kanava löytyy.

Vaalirahakohun myötä politiikan rahoitus muuttui julkisemmaksi. Samalla tuen antajat, jotka ennen saivat olla yksityisesti yhteiskunnallisesta kehityksestä jotain mieltä, saavat nyt koko ajan pelätä kantojensa julkituloa. Samoin on pelättävissä, että vaalivaikuttamiseen tähtäävät työtaistelutoimet lisääntyvät taloudellisen liikkumavaran kaventuessa. Jos näin käy, yhteiskunnan eri toimijat maksavat kovaa hintaa sinänsä välttämättömästä lakiuudistuksesta.

Pelisääntöjen muutoksia on syytä miettiä huolella, sillä muuten kehitys voi muistuttaa tanssiaskelia: yksi eteen, kaksi taakse.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.