null Kosketus tekee ihmiseksi

Intialainen Sam Paul kiertää eri puolilla maailmaa puhumassa sorrettujen ja vainottujen dalitien puolesta.

Intialainen Sam Paul kiertää eri puolilla maailmaa puhumassa sorrettujen ja vainottujen dalitien puolesta.

Kosketus tekee ihmiseksi

Dalit-taustainen intialainen tohtori Sam Paul kertoo siitä, miten hänen isoisänsä kiinnostui aikoinaan kristinuskosta.

— Lähetystyöntekijä tuli ja leikkasi hänen hiuksensa.

Kasteihin kuuluvat intialaiset ajattelivat, että kastittomat dalitit ovat heitä paljon alempia, lehmien, koirien ja apinoidenkin alapuolella. Siksi heitä voinut eikä saanut koskettaa.

— Edes dalitin varjo ei saanut koskettaa yläkastisia. Kun lähetystyöntekijät tulivat ja koskettivat daliteja, nämä kokivat itsensä siunatuiksi.

Sam Paulin perheestä tuli kristitty. Hänen omassa koulunkäynnissään ratkaiseva rooli oli katolisilla nunnilla. He huolehtivat Samin koulupäivän jälkeen luokseen tekemään läksynsä.

Kun koulu sujui, opiskelu jatkui yliopistotasolla ja myös ulkomailla. Sam Paul suoritti tohtorin tutkintonsa USA:ssa, ja toinen tohtorius on tekeillä Intiassa työn ohella.

Sam Paul työskentelee tiedotustehtävissä Intian kristillisessä neuvostossa All India Christian Councilissa. Hänet on kutsuttu Suomeen kertomaan daliteista siksi, että monet suomalaiset järjestöt tekevät työtä Intiassa.

Vallalla ovat vanhat systeemit

Vaikka Intiassa ei virallisesti ole kastijärjestelmää, se kuitenkin on. Maan noin 60 itsenäistä vuotta eivät ole pystyneet juurimaan pois jopa 3000 vuotta vanhaa järjestelmää.

— Vanhat systeemit ovat voimassa monissa osissa Intiaa. Noin sadan kilometrin päässä kotikaupungistani Secunderabadista on ravintoloissa ja kahviloissa kahden juomalasin järjestelmä, kasteihin kuuluville omansa ja daliteille omansa, Sam Paul kertoo.

Dalitien talot ovat olleet erillään muista. Temppeliin ei saa mennä, eikä omiakaan tehdä.

— Jos joku dalit onnistuu kouluttautumaan it-alalle ja hänen taustansa selviää työpaikalla, hänet eristetään sosiaalisesti. Erottelua voisi hyvin verrata Etelä-Afrikan apartheidiin.

Sam Paulin mukaan ihmisten jakaminen luokkiin tai kasteihin kuuluu hindulaisuuteen.

— Ajatuksena on, että ihmiset ovat syntyneet jumalan eri ruumiinosista: pappiskasti päästä, sotilaat ja vallankäyttäjät hartioista, bisnesihmiset vyötäröltä ja käytännön töitä tekevät jaloista.

Kerrosten väliltä puuttuvat portaat

Kasteihin kuuluvien alapuolella ovat kastittomat. Intian 1,2 miljardista asukkaasta kastittomia on 250 miljoonaa. Heitä kutsutaan daliteiksi.

— Dalitit saavat tehdä likaiset ja surkeat työt. He saavat huolehtia kuolleista eläimistä ja niiden nahoista ja syödä niiden lihaa.

— Naisia on syrjitty kaksinkertaisesti: siksi että he ovat daliteja ja siksi että he ovat naisia, ja siis palvelijoita omassa perheessään.

Kurjuutta lisää se, että kastittomia voidaan kohdella miten vain — olemalla epäoikeudenmukaisia ja tekemällä vääryyksiä.

— Sielunvaellusopin mukaan ihminen on syntynyt kastittomaksi, koska ei ole aikaisemmassa elämässään toiminut hyvin. Karman mukaista on, että hän joutuu maksamaan huonosta elämästään.

Tilastot kertovat, että joka viikko poltetaan dalitin koti, ja joka toinen tai kolmas tunti dalitnainen tai -tyttö raiskataan, vaikka se lakien mukaan on rikos.

— Intiassa on paljon sääntöjä ja tiukkojakin lakeja, joita rikotaan tai vain ei noudateta.

Sam Paulin mukaan Intiaa on toisinaan kuvailtu kerrostaloksi, jonka kerrosten väliltä puuttuvat portaat.

Jumalan kuvalla on myös oikeuksia

Intialaiselle dalitille on yhä uutinen, että hänkin on ihminen.

Sam Paul kertoo professorista, joka innostui Raamatun luomiskertomuksesta. Hän neuvoi kertomaan daliteille siitä, että Jumala on luonut jokaisen ihmisen omaksi kuvakseen.

— Jumalan luomana jokainen ihminen on jotain, ja se on vallankumouksellinen uutinen daliteille. Se oikeuttaa alaspainetutut pyrkimään sosiaaliseen, poliittiseen, kulttuuriseen ja hengelliseen nousuun, Sam Paul täsmentää.

Niinpä ei olekaan ihme, että Intian kristityistä valtaosa on daliteja. Mutta ei mitään niin hyvää, ettei siihen sisältyisi jotain huonoakin: juuri kristityt dalitit ovat väkivallan tielle lähteiden äärihindujen silmätikkuna. Kotien lisäksi on poltettu myös rukoushuoneita ja kirkkoja. Jotkut ovat menettäneet henkensä tai kadonneet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.