Kotikokoelmat digiaikaan
Digitointi käynnissä! Työn lomassa voi ottaa rennosti, demonstroivat Heikki Koskinen ja Taru Björkman.

Digitointi käynnissä! Työn lomassa voi ottaa rennosti, demonstroivat Heikki Koskinen ja Taru Björkman.

Kotikokoelmat digiaikaan

Tapiolan kirjaston levytarjonta kattaa noin 20 000 cd-levyä ja digitaalisen taidemusiikkivalikoiman.
Kirjaston digitointipisteessä piilee kuitenkin lisää musiikinystäviä ilahduttava yllätyksiä. Täällä niin lp-levyt, c-kasetit kuin kotiarkistojen vhs-nauhatkin saa siirrettyä digitaaliseen muotoon maksutta. Lisäksi tilan yhteydestä löytyy vanhojen lp-äänilevyjen kierrätyshylly, jossa viihtyvät rinnakkain niin Berliinin filharmonikot kuin myös diskokuningatar Donna Summer.
”Hyllyyn on kertynyt asiakkaiden myötä eräänlainen underground-kokoelma. Varsinaista omaa lp-tarjontaa meillä ei kirjastossa tällä hetkellä ole. Annamme ihmisten lainata ja kierrättää levyjään täällä omantunnon mukaan”, erikoiskirjastonhoitaja Heikki Koskinen kertoo.

Digitointilaitteistot ovat yleistyneet kaupunginkirjastojen palveluvalikoimissa viime vuosien aikana. Espoossa digitointiin on tällä hetkellä mahdollisuus Tapiolan lisäksi myös Sellon ja Entressen kirjastoissa. Myös Kauniaisten kirjastossa on digitointipiste.
Tapiolan kirjaston Pajaan laitteet on hankittu parisen vuotta sitten. Paja on kirjaston oma harrastustila, johon on hankittu kattavasti erilaisia välineitä asiakkaiden käyttöön.
Pajan välineistö sisältää digitointilaitteiden lisäksi muun muassa 3d-tulostimia, vinyylileikkurin, ompelukoneen, sähkörummut ja -pianon.

Digitointipalvelu on kerännyt kiitettävästi asiakkaita. ”Päivällä käyvät yleensä vanhemmat ihmiset kotivideoidensa kanssa, illalla taas nuoremmat. Myös musiikinharrastajat ovat löytäneet laitteistot”, Koskinen sanoo.
Osa Koskisen omasta lp-valikoimastakin on jo siirtynyt digitaaliseen muotoon.

Kirjaston pedagoginen informaatikko Taru Björkman haluaa muistuttaa digitoinnin perusteista, että työhön kannattaa varata aikaa. Parin tunnin pituisen tallenteen siirtäminen kestää yleensä saman verran tai pidempäänkin. Varausajat ovat kuitenkin joustavat, ja odotellessa voi poistua vaikka kahville tai jaloittelemaan. ”Huoneesta löytyy selkeät ohjeet laitteiden käyttöön, mutta opastamme tietenkin tarvittaessa”, Björkman kertoo.
”Laitteiden käyttö on maksutonta, mutta asiakkaalla pitää itsellään olla tyhjä dvd- tai cd-levy digitointiin”, Koskinen muistuttaa.

Tarkista, minkälaisia palveluita lähikirjastoistasi löytyy: www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut

Jaa tämä artikkeli: