null Kotiruokaa kirkolla

Emäntä Kaarina Autio (vas.) pysähtyi vaihtamaan kuulumisia Kaisa Uurtamon (oik.) ja hänen tyttärensä Siirin kanssa Lauttasaaren seurakunnan lounaalla viime keskiviikkona. Kuva: Jani Laukkanen

Emäntä Kaarina Autio (vas.) pysähtyi vaihtamaan kuulumisia Kaisa Uurtamon (oik.) ja hänen tyttärensä Siirin kanssa Lauttasaaren seurakunnan lounaalla viime keskiviikkona. Kuva: Jani Laukkanen

Kotiruokaa kirkolla

Lauttasaaren seurakunta tarjoaa lounasta kohtuuhintaan maanantaista torstaihin. Syömään voi tulla kuka tahansa.

Lauttasaaren seurakunnan lounaslistalla on broilerinrintaa, joka tyytyväisestä puheensorinasta päätellen maistuu hyvin salintäydelle ruokailijoita. Joukossa on kaikenikäisiä lapsiperheistä vanhuksiin.

Nurkkapöydässä kohta puolitoistavuotias Siiri Uurtamo pistelee riisiä poskeensa äitinsä Kaisa Uurtamon avustuksella. Seurueeseen kuuluvat myös Siirin ikätoverit Kosti Lahti ja Teemu Savikko sekä poikien äidit Inna-Pirjetta Lahti ja Jenny Savikko. Koko joukkio on tulossa musiikkileikkikoulusta Myllykallion koululta.
– Poikkeamme usein keskiviikkoisin porukalla syömään. On helppoa, kun ei tarvitse kiirehtiä muskarista kotiin laittamaan ruokaa, Kaisa Uurtamo sanoo.

Inna-Pirjetta Lahden mielestä sosiaalinen ulottuvuus on lounaalla vähintään yhtä tärkeä asia kuin ruoka.
– Monille iäkkäille kävijöille on iloa siitä, että täällä näkee lapsiakin, Jenny Savikko lisää.

Salin toisella reunalla 87-vuotias Rauni Miettinen rupattelee lounaan lomassa tuttaviensa kanssa. Hän käy syömässä kirkolla yleensä neljänä päivänä viikossa.
– Asun yksin, ja kotona ei tule tehtyä ruokaa. Tämä on mukava päivittäinen ohjelmanumero.

Risto Luukas ja Maj-Britt Sarilahti käyvät seurakunnan lounaalla harvakseltaan. Valmiiseen pöytään eläkeläispariskunta suuntaa silloin, kun päivään osuu jotakin menoa eikä kotona ehdi laittaa kunnon ateriaa.
– Ruoka on hyvää, hinta-laatusuhde kohdallaan ja ympäristö mukava. Santsatakin saa, Luukas kehuu.

Lounas tarjoaa myös yhteisön

Lauttasaaren seurakunnan emäntä Kaarina Autio on pyörittänyt lounaspalvelua jo viitisentoista vuotta. Tarjolla on alusta loppuun itse tehtyä kotiruokaa joka viikko maanantaista torstaihin kello 12–13. Aution apuna keittiössä häärii siviilipalvelusmies.

Useissa Helsingin seurakunnissa järjestetään erilaisia diakoniaruokailuja. Esimerkiksi Alppilassa, Töölössä ja Vuosaaressa tarjotaan lounasta kerran tai pari viikossa. Ateria maksaa yhdestä kolmeen euroa. 

Lauttasaaressakin lounaat kuuluivat aiemmin diakoniatyön piiriin. Seurakunnan lounaspalvelu poikkeaa vähävaraisille tarkoitetuista diakoniaruokailusta siten, että lounaista maksetaan myös arvonlisävero, jolloin syömään voi tulla kuka vain. Lounas maksaa aikuisille viisi euroa ja lapsille kaksi euroa. Tiistaisin on keittolounas, joka maksaa euron vähemmän.
– Kalliiksi lounasta ei ole moitittu, pikemminkin ihmetellään, saako tähän hintaan todella kaiken juomista ja leivästä lähtien, Autio kertoo.

Yleensä ruokailijoita on nelisenkymmentä, monet heistä vakiokävijöitä. Syömässä käy myös diakoniatyön asiakkaita, joiden lounaan kustantaa seurakunnan diakoniatoimisto. Muutamille pitkään lounaalla käyneille huonokuntoisille vanhuksille viedään ruoka pari kertaa viikossa kotiin.
– Lounashetkien yhteisöllinen merkitys on monelle lähialueen asukkaalle suuri. Toivon, että lounaspalvelu jatkuu myös sen jälkeen, kun muutaman vuoden kuluttua jään eläkkeelle, Autio sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.