null Kotouttamisen realiteetit eivät näytä hyvältä

Kotouttamisen realiteetit eivät näytä hyvältä

On selvää, että kun maahamme pärähtää kertaheitolla useita kymmeniä tuhansia iältään 18–30-vuotiaita miehiä, tämä synnyttää isoja paineita ja haasteita. Näiden uusien maahanmuuttajien joukossa on vain hippusellinen lapsia ja naisia. Sosiaaliset paineet kotouttaa miehiä ovat valtaisat. Heidän pitäisi sisäistää kulttuurimme, olisi opittava haasteellinen suomen kieli ja saatava ammatti ja vielä sen jälkeen töitä.

Kun katsoo heitä, ei voi oikein uskoa, että he ovat Irakissa olleet niin sanotuissa hyvissä töissä ja korkeasti koulutettuja. Ulkonäkö voi pettää, mutta epäilen.

Otetaan vertailukohdaksi virolaiset. He ovat Suomessa lähes kaikki matalapalkka-aloilla: perusraksamiehiä, siivoojia, bussikuskeja, kaupan kassoja. Harva virolainen on täällä lääkärintöissä tai insinöörinä. Lisäksi on muistettava Suomen iso työttömyys. Mikä tulevaisuus näillä irakilaismiehillä on Suomessa? Kortisto hyvin, hyvin monella. Loppuiäkseen. He turhautuvat ja sitten tekevät huonoja asioita. Mutta se on sitä yhteiskuntaan integroitumista se.

Ari Linna
Helsinki

Jaa tämä artikkeli: