null Koukussa verkossa

Pakko päästä facebookiin! Kuva on lavastettu; toimittajan nettiaddiktio ei päässyt näin pahaksi.

Pakko päästä facebookiin! Kuva on lavastettu; toimittajan nettiaddiktio ei päässyt näin pahaksi.

Koukussa verkossa

Internetin käyttöni mietityttää minua. Välillä koneen äärellä kuluu suurin osa päivästä. Yöunet kärsivät nettisurffailun vuoksi. Olenkohan nettiriippuvainen?

Teksti Jouni Viitala
Kuva Esko Jämsä
Nettiriippuvuuden aste selviää helpoiten googlettamalla, kuinkas muuten. Saan Päihdelinkin nettiriippuvuustestissä 55 pistettä sadasta. Se tarkoittaa lievää nettiriippuvuutta.

Eniten minua turhauttaa netissä tuhlaamani aika. Roikun siellä, kun pitäisi tehdä töitä. Vuorokausirytmi menee sekaisin, kun jumitun öisin katselemaan youtube-videoita. Mitä tälle ongelmalle voisi tehdä?

A-Klinikkasäätiön viestintäpäällikkö ja nettiriippuvuusasiantuntija Aino Majava ei pidä tilannettani huolestuttavana. Runsas internetin käyttö on yleistä meillä toimittajilla.

– Se, että ylipäänsä alkaa miettiä asiaa, on hyvä lähtökohta. Asiasta kannattaa myös puhua jollekin ja kartoittaa tilanteita, jolloin netin käyttö on ongelmallista. Sitten voi miettiä käytännön toimenpiteitä, joilla sen saisi palvelemaan paremmin itseään, Majava sanoo.

Päätän lopettaa nettisurffailun ennen nukkumaanmenoa ja muutenkin vähentää netissä roikkumista. Majava neuvoo myös pitämään netinkäyttöpäiväkirjaa. Se selkeyttää käsitystä omasta internetin käytöstä.

Nettiriippuvuudella on monia muotoja. Pahimpia koukuttajia ovat sosiaalinen media, interaktiiviset räiskintäpelit, nettipokeri tai nettiporno. Monet nettipalvelut ja pelit on rakennettu mahdollisimman addiktoiviksi.

– Facebookin logiikka on se, että ihmiset käyttäisivät sitä mahdollisimman paljon ja näin mainostajat saisivat rahoilleen vastinetta. Sen kun ymmärtää, on helpompi miettiä, mikä olisi itselle hyvä suhde näihin palveluihin, Majava sanoo.

Netissä roikkuminen on melko harmitonta huvia. Ainakaan se ei vie ennenaikaisesti hautaan, kuten kemialliset riippuvuudet. Silti se aiheuttaa ihmisille monenlaista harmia.

Fyysisiä oireita ovat selkä-, hartia- ja rannevaivat sekä silmien ärsytys ja unettomuus. Monilla nettiriippuvuus on yhteydessä masennukseen. Sosiaalisissa suhteissa netistä voi olla sekä hyötyä että haittaa. Siellä on helppo solmia kontakteja, mutta jos yhteydenpito ihmisiin typistyy verkkoon, ei sosiaalisessa elämässä ole kehumista.

– Netin käyttö aiheuttaa läsnäolon puutetta. Itse elän tällä hetkellä pikkulapsiperheen elämää. Väsyneenä menen helposti nettiin muka hoitamaan asioita, vaikka perhe ja lapset kaipaisivat huomiota, Majava kertoo.

Tulevaisuuden haasteita ovat sosiaalisen median kehitys ja netin käytön laajeneminen kaikkeen elämään älypuhelinten myötä. Monet ovat jo nykyään online-tilassa kaiken aikaa. Yhdysvalloissa tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan 60 prosenttia älypuhelimen omistajista nukkuu sen kanssa ja vajaa puolet ottaa puhelimen mukaan vessaankin.

– Tällaisesta puhelimen käytöstä pitäisi totuttaa itsensä pois. Eihän tuollaisessa varmaan kenenkään mielestä ole hirveästi järkeä.

Internet on tärkeä osa nykyihmisen päivittäistä elämää. Siksi nettiaddiktille ei suositella totaalista lopettamista. Nettipalvelut ovat käteviä, mutta niihin tottuminen voi aiheuttaa uusavuttomuutta.

– Jos matkustat puhelimen kanssa ja se yllättäen katoaa, voit joutua liemeen. Siellä on yhteystiedot, matkaliput, kartat ja kaikki, eikä mitään varasysteemejä ole. Tuttavani oli tällaisessa tilanteessa päätynyt istumaan hotellihuoneessaan odotellen soittoa lähetystöstä, Majava kertoo.

Miten kävi nettiriippuvuuteni kanssa? Joiltain osin onnistuin, joiltain en. Väsyneenä kaipasin sijaistoimintaa niille hetkille, kun kirjoitushommat eivät sujuneet. Jonkin verran sain kuitenkin vähennettyä turhaa netin käyttöä. Yksi asia onnistui hyvin: aloin lukea kirjoja ja meditoida ennen nukkumaanmenoa netissä roikkumisen sijaan. Nettiriippuvuusindeksini laski 47 pisteeseen, eli kohtuukäyttäjän tasolle. Sain kitkettyä netin käytöstäni niitä piirteitä, jotka tuntuivat itsestänikin rasittavilta, eikä se ollut edes vaikeaa.

Prosessin aikana mietin internetin perimmäistä olemusta. Se on nerokas keksintö, josta kannattaa ottaa kaikki hyöty ja ilo irti. Täytyy vain muistaa, ettei se ole paras mahdollinen paikka viettää aikaansa. Aidot asiat löytyvät edelleen oikeasta elämästä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.