Koulu alkaa vaikeissa oloissa taifuunialueilla
Väliaikaista vain. Anuronin koulussa opiskellaan muovipressun alla. Taifuuni Haiyan tuhosi 160 oppilaan koulun lähes täysin.

Väliaikaista vain. Anuronin koulussa opiskellaan muovipressun alla. Taifuuni Haiyan tuhosi 160 oppilaan koulun lähes täysin.

Koulu alkaa vaikeissa oloissa taifuunialueilla

Kirkon Ulkomaanapu rakentaa Filippiineillä luokkahuoneita hirmumyrskyn tuhoamien tilalle. Arviolta 2 500 koulua tuhoutui kokonaan tai osittain.

Teksti ja kuva Ulla Kärki
Taifuunista kärsineet lapset aloittivat koulun tukahduttavassa kuumuudessa”, otsikoi arvostettu filippiiniläinen sanomalehti The Inquirer kesäkuun alussa.

Maassa alkoi uusi kouluvuosi samaan aikaan kuin Suomessa kesälomat. Moni lapsi joutuu edelleen opiskelemaan muovipressujen alla väliaikaisessa tilassa, joka ei suojaa kuumuudelta eikä sateilta.

Vaikka avustusjärjestöjen ja valtion yhteinen humanitaarinen operaatio onnistui estämään laajan humanitaarisen kriisin viime marraskuisen taifuuni Haiyanin tuhoamilla alueilla, sekä koulujen että kotien jälleenrakennus kangertelee. Jälleenrakennuksella on kiire, sillä uusi sadekausi on alkamassa.

Taclobanin kaupungin telttaleirissä sattunut tulipalo, jossa kuolivat äiti ja kaikki hänen kuusi lastaan, herätti maan keskustelemaan siitä, miksi yli puoli vuotta hirmumyrskyn jälkeen ihmiset joutuvat asumaan edelleen teltoissa. Kirkollisten järjestöjen kattojärjestö ACT-allianssi on auttanut yli miljoonaa filippiiniläistä.

Kirkon Ulkomaanapu päätti hätäapuvaiheen jälkeen keskittyä tukemaan Filippiineillä koulunkäyntiä. Se rakentaa maan toiseksi köyhimmän maakunnan Itä-Samarin tuhoalueille yhteensä 55 väliaikaista luokkahuonetta. Sadat koululaiset pääsevät opiskelemaan asianmukaisissa, sään kestävissä rakennuksissa.

Rakentaminen on ollut hidasta. Rankat sateet hidastivat perustusten valamista. Myös rakennuslupaprosessin hitaus on pakottanut välillä viivästyttämään rakentamisen aloitusta. Tarvikkeita ja osaavaa työvoimaa on ollut haasteellista saada maassa, jossa nyt rakennetaan uutta historiallisen voimakkaan taifuunin jäljiltä.

– Välillä työmailta on loppunut hiekka, välillä sora ja sitten sementti. Paikallinen urakoitsija ei ole pystynyt toimittamaan materiaaleja niin, että työ olisi sujunut keskeytyksettä, kertoo koulunrakentamisen koordinaattori Kari Miettinen.

Käynnissä on yhteensä 16 työmaata. Kouluiksi valittiin ne, jotka eivät saa jälleenrakennusapua muilta avustusjärjestöiltä. Osa työstä, kuten maalaus ja siivous, tehdään rahaa työstä -projektina, jonka kautta oppilaiden vanhemmat voivat saada kipeästi tarvitsemaansa rahaa.

– Kannustan oppilaita sinnittelemään ja tulemaan kouluun joka päivä, vaikka tilanne onkin vaikea. Kaikki odottavat uuden koulurakennuksen valmistumista, Anuronin koulun rehtori Leomila Abarolo kertoo.

Kirkon Ulkomaanavun tukemat koulut sijaitsevat köyhillä ja syrjäisillä alueilla, jotka selvästi edelleen tarvitsisivat apua. Matkalla koulurakennustyömaille näkyy rakennusjätteestä ja muovipressuista kyhättyjä väliaikaisia asumuksia.

Silti hökkeleistä putkahtaa ulos puhtaita lapsia siisteissä vaatteissa. Useimmilla on kauniit koulupuvut: pojilla valkoinen paita ja tummat housut, tytöillä koulusta riippuen erivärisiä mekkoja tai hameita.

Vaikka lämpötila ulkona on +35, uuden luokan sisälämpötila on miellyttävä. Rakennusmateriaalit on valittu kestämään paikallisia oloja, kuumuutta, rankkasateita ja myrskytuulia. Kuitu-sementtilevyistä tehdyt seinät eivät kuumene auringossa, eivät syty palamaan eivätkä homehdu.

Rakennukset kestävät ainakin 15 vuotta ja seinien levyt uusimalla käyttöikää on mahdollista pidentää. Luokkiin tulee uudet pulpetit, ja liitutaulut maalataan seiniin liitutaulumaalilla.

Kirjoittaja on Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja, joka työskentelee
Filippiineillä Haiyanin avustustyön viestinnässä.

Jaa tämä artikkeli: