null Koulukiusaamista kitketään uusin opein

Elisa Poskiparta toivoo, että yhä useampi nuori uskaltaisi mennä kiusatun puolelle. Kiusatulle on tärkeää tietää, ettei hän ole yksin. Kuva: Pasi Leino

Elisa Poskiparta toivoo, että yhä useampi nuori uskaltaisi mennä kiusatun puolelle. Kiusatulle on tärkeää tietää, ettei hän ole yksin. Kuva: Pasi Leino

Koulukiusaamista kitketään uusin opein

Tänä syksynä 54 helsinkiläiskoulua tarttuu toimeen tosissaan.

Lähes puolet Suomen kouluista liittyi alkavana lukuvuotena kiusaamisen vastaiseen KiVa Koulu -ohjelmaan. Se perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan, välittömään puuttumiseen ja ryhmädynamiikkaan. Kaikkia näitä on jo kokeiltu kouluissa, mutta kiusaaminen jatkuu ja jopa hiukan lisääntyy, kertovat tilastot kymmenen vuoden ajalta.

Jotain uutta on kuitenkin tarjolla, koska ohjelmaa kokeilleet koulut ovat tyytyväisiä tuloksiin. Helsingistä ehti tänä syksynä mukaan 45 suomenkielistä ja yhdeksän ruotsinkielistä koulua. Mukana on niin peruskouluja, ala-asteita kuin yläasteen koulujakin. Osallistumisprosentti on Helsingissä hiukan muuta maata pienempi.

Näyttää siltä, että kiusaamisesta halutaan nyt todella eroon, mutta onko se mahdollista? Erikoistutkija Elisa Poskiparta Turun yliopistosta lupaa, että määrätietoisella toiminnalla kiusaaminen saadaan ainakin vähenemään huomattavasti.

Tilaisuus tekee kiusaajan

Koulukiusaaminen kumpuaa monesti ryhmädynamiikasta, esimerkiksi luokan sisäisistä suhteista. Poskiparta muistuttaa, että kiusaajan ja kiusatun lisäksi tilanteessa on paljon muitakin oppilaita. Jotkut avustavat kiusaajaa tai naureskelevat mukana, toiset tukevat kiusattua, ja iso sivustaseuraajien joukko ei tee mitään.

Kiusaaja ei välttämättä ole syrjäytynyt häirikkö vaan pikemminkin sosiaalisesti pätevä, kohtuullisen suosittu tyyppi, joka haluaa valtaa ja nauttii siitä. Myös ihan tavalliset lapset ja nuoret voivat kiusata. Yllyttävä ryhmä ja helppo saalis, sen enempää ei aina tarvita.

– Sopiva tilanne yllyttää monia niin sanottuja kunnollisia nuoria kiusaamaan. Tätä vanhempien ja opettajien on monesti vaikea uskoa.

On kouluja ja luokkia, joissa kiusaamista esiintyy erityisen paljon. Poskiparta on sitä mieltä, että oppilaiden keskinäinen erilaisuus ja koulun ulkopuolisen yhteisön sosiaaliset ongelmat altistavat kiusaamiselle. Napakalla puuttumisella kiusaaminen saadaan kuitenkin vähenemään sen alkusyistä riippumatta.

KiVa Koulu -ohjelmassa annetaan ohjeet kiusaamistilanteiden selvittelyyn. Keskustelu ja sen pohjalta tehty sopimus, jonka noudattamista seurataan, ovat osoittautuneet tehokkaiksi välineiksi. Poskiparran mukaan KiVa Koulu tarjoaa kiinnostavan oppimateriaalin, selkeän ohjeistuksen, välineet kiusaamistilanteiden selvittämiseen ja vertaistukea.

Kaikki koulut eivät mahtuneet mukaan

KiVa Koulu on opetusministeriön rahoittama nelivuotinen hanke, jonka toteuttavat Turun yliopiston psykologian laitos ja Oppimistutkimuksen keskus. Viime vuonna ohjelmaa päästiin testaamaan pilottikoulujen kanssa, ja ensi vuonna se päättyy.

Kun KiVa Koulu tänä syksynä varsinaisesti pääsi käyntiin, kaikki eivät mahtuneet mukaan.

– Alamme syksyllä kouluttaa loppuja halukkaita kouluja, Poskiparta kertoo.

Ideana on, että KiVa Koulu -ohjelmasta tulee pysyvä osa opetusta. Ykkös-, nelos- ja seiskaluokkalaisille tarkoitettu kiusaamisen ennaltaehkäisemiseen tähtäävä opetuspaketti jää koulujen käyttöön, samoin kuin toimintamalli kiusaamistilanteiden ratkomiseksi. Internetiin on tarkoitus perustaa tietopankki ja keskusteluryhmä kouluille.

www.kivakoulu.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.