null Koululaiset kurkkivat avaruuden ikkunasta

Sakari

Sakari "Sakke" Niemelä kurkkii oikeasti avaruuden ikkunasta. Espoon kristillisen koulun luonnontieteen ISS-tiimi alkaa tänä lukuvuonna valmistella jo kolmatta sieni-itiöiden avaruusmatkaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Ajankohtaista

Koululaiset kurkkivat avaruuden ikkunasta

Joulukuussa NASA pakkaa jälleen avaruusasema ISS:lle lähtevään rakettiin espoolaisia sieni-itiöitä. Kasvukokeen tekijöinä on joukko varsin nuoria tieteilijöitä.

Kesäinen koulu on hiljainen. Luokan- ja englanninopettaja Hanna Niemelä ja hänen nuorin poikansa Sakari, tämän syksyn seiskaluokkalainen, kulkevat tottuneesti tyhjillä käytävillä.

He osaavat myös avata oven maailmaan, joka kuhisee pikkuruista elämää. Vieras luulee sitä siivouskomeroksi, ja sellainen se taitaa alun perin ollakin.

"Täällä on se projektin ydin", Hanna Niemelä tokaisee, ja nykäisee jostakin esiin tarjottimen.

Joukko litteitä, pyöreitä muovirasioita, ja niiden sisällä läiskiä. Länttejä. Mitä lienevät, näyttävät hiukan homehtuneilta eväiden jämiltä.

Oikeasti ne ovat osa tieteellistä tutkimusta. Osa pitkäjänteistä, millintarkkaa, steriiliä ja jännittävää avaruustiedettä. Näitä läiskiä NASA kuljettaa avaruuteen seuraavan kerran joulukuussa.

Ne ovat sienitutkimusten tuloksia.

 

Kristilliset koulut ampaisivat avaruuteen

Espoon kristillisen koulun luonnontiederyhmä on ainoa eurooppalainen koululaisjoukko, joka on mukana ISS-avaruusprojektissa.

Sitä hallinnoi ja koordinoi kalifornialainen Valley Christian School yhdessä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASA:n ja NanoRacks-yhtiön kanssa.

Espoolaiskoulu sai kutsun projektiin, kun Hanna Niemelä ja rehtori Maarit Laakkonen olivat kalifornialaiskoulussa opintomatkalla.

"Toisinaan kulmakarvat kohoavat, kun käy ilmi että nimenomaan kristillinen koulu on näin innostunut tieteellisestä tutkimuksesta. Itse en näe siinä mitään ihmeteltävää enkä ristiriitaista", Niemelä sanoo.

Hän huomauttaa, että vaikka parin sadan oppilaan kristillinen opinahjo on yksityiskoulu, se on myös aivan tavallinen peruskoulu samoine opetussuunnitelmineen kuin muissakin suomalaisissa kouluissa.

"Kristillisyys näkyy meillä arjen asenteissa ja käytännön elämässä. Esimerkiksi KiVa-kouluna oleminen on meille tärkeää, sillä jokaisen tulee kohdella lähimmäistään hyvin. Vapaus ja vaikeidenkin asioiden esille tuominen ovat meille keskeisiä asioita."

 

Sienirihmastoa suuremmat opit

EKK:n tiederyhmän avaruusprojektissa oppilailla on mahdollisuus oppia ryhmätyötä, vastuun kantamista ja monia uusia taitoja.

"Oppilaat tekevät itse kaiken sienirihmastojen kasvattamisesta tarvittaviin tietokoneohjelmiin ja kynäkotelon kokoisen minilaboratorion rakentamiseen saakka", Niemelä kertoo.

Oppilaat ovat valinneet keskuudestaan eri vastuualueiden vetäjät ja saavat apua opettajien lisäksi koulun ulkopuolisilta asiantuntijoilta, muun muassa Helsingin yliopistolta. Hanna Niemelä kertoo ISS -projektin laajentuneen jo uusiksi aluevaltauksiksi.

 Tässä espoolaisessa siivouskomerossa tehdään jatkuvasti suomalaista avaruustutkimuksen historiaa. ISS-projektia luotsaa opettaja Hanna Niemelä ja tiimissä on pian virallisestikin mukana myös hänen 13-vuotias poikansa Sakari. Kuva: Sirpa Päivinen

"ISS-projekti on meillä nyt osa Space for Science -luonnon-tiedeopetuksen kehittämishanketta.  SfS:ssä on mukana kaksi yliopistoa ja kolme koulua Norjasta, Romaniasta ja Suomesta. Saimme SfS -hankkeeseen CIMO:n kolmivuotisen rahoituksen syyskuusta 2014 alkaen. Meidän koulumme on tämän EU-hankkeen koordinaattori. Kaikki koulut eivät tee avaruusjuttuja, mutta jokaisessa on käynnissä jokin uutta luova luonnontiedeopetusprojekti."

Yliopistot antavat hankkeelle tarpeellisen tieteellisen tuen. Niemelä vinkkaa, että taloudellinen tuki olisi myös tervetullutta, mikä mahdollisille rahoittajille tässä kerrottakoon.

 

Nuori tieteentekijä

Sakari Niemelä on seurannut opettaja-äitinsä avaruusseikkailuja ikään kuin keittiön kautta. Tänä lukuvuonna hän pääsee itsekin mukaan luonnontiederyhmään.

"Odotan siltä paljon. Uskon että yhteishenki on hyvä ja projekti on mielenkiintoinen", Sakke tuumii.

"Tosi kivaa on päästä myös ryhmän kanssa toukokuussa nuorten luonnontiedekonferenssiin Romaniaan."

Tänä vuonna SfS-tiimiin kuuluu yksitoista seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaista Espoon kristillisestä koulusta. Projekti on muuttunut tiedekerhosta laajaksi valinnaisaineeksi.

 

Itiöt pakataan pikkaraiseen tilaan

Ennen omaa reissuaan Romaniaan EKK:n luonnontiedetiimin on saateltava minilaboratorionsa kansainväliselle avaruusasema ISS:lle. Huomattavan pitkää matkaa varten palaamme siis

Osa minilaboratoriosta, joka on käynyt kansainvälisellä avaruusasemalla ja palannut takaisin lähtöpisteeseensä Espoon kristilliseen kouluun. Kuva: Sirpa Päivinen

siivouskomeroon. Tai laboratorioon, kuinka sen nyt haluaakaan nähdä.

Hanna Niemelä näyttää sitä kynäkotelon kokoista, muovista 3D-tulostettua minilaboratoriota johon itiöt pakataan.

"Tähän täytyy mahtua kaikki mitä elävä rihmasto matkalla tarvitsee. Esimerkiksi vettä on parikymmentä millilitraa pienessä pussukassa. Laatikko sisältää hyytelömäistä mallas-agaria, jossa sieni voi kasvaa. Tänne laitetaan myös pikkuinen kamera jolla tapahtumia voi seurata. Idea on, että itiöt alkaisivat kasvaa avaruusaseman mikropainovoimassa sienirihmastoksi."

 

Kolmas kerta toden sanoo?

Kun ensimmäinen espoolainen sienikasvattamo ampaisi avaruuteen Kalifornian auringon alta kesällä 2014, kaikki ei sujunut suunnitelmien mukaan.

Minilaboratorio palasi kuukauden reissultaan vahingoittumattomana, mutta itiöt eivät kasvaneet avaruudessa. Niiden vesisäiliö oli raketin lähdön viivästyttyä ehtinyt kuivumaan.

Itiöt eivät tosin olleet matkailusta moksiskaan, vaan alkoivat maa-planeetalla kasvualustalle palatessaan kasvaa kuin mitään erikoista ei olisi tapahtunut.

"Toisen kokeen kanssa tänä vuonna kävikin sitten hassummin. Työmme tuloksia kuljettanut raketti räjähti pian lähtönsä jälkeen.raketti räjähti Olimme ryhmän kanssa kokoontuneet koululle seuraamaan lähetystä raketin laukaisemisesta, ja savupilven täyttäessä kuvaruudun epäuskoinen hämmennys oli melkoinen."

Joulukuussa 2015 jännitetään jälleen, kuinka peruskoululaisten projektityö pääsee matkalleen lähes maailman ääriin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.