null Koululaiset pakenivat homeongelmaa kirkolle

Kappelikoulu. Homeongelmaisen Steiner-koulun eskarilaiset opiskelevat tilapäisesti Länsi-Pasilan kappelissa Irmeli Kanniaisen johdolla. Kuva: Esko Jämsä

Kappelikoulu. Homeongelmaisen Steiner-koulun eskarilaiset opiskelevat tilapäisesti Länsi-Pasilan kappelissa Irmeli Kanniaisen johdolla. Kuva: Esko Jämsä

Koululaiset pakenivat homeongelmaa kirkolle

Sisäilmaongelmien vaivaaman Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaat käyvät tänä syksynä koulua Meilahden Tuomaan kirkossa ja Länsi-Pasilan kappelissa.

Rehtori Meri Arni-Kauttu kertoo, että koulun sisäilmaongelmat paljastuivat, kun oppilaat ja henkilökunta alkoivat oireilla. Viime keväänä tehdyn oirekyselyn mukaan koulussa oli keskivaikea sisäilmaongelma, mutta näytteet paljastivat, että ongelma oli luultua pahempi.

Lokakuun alussa Arni-Kauttu otti yhteyttä Meilahden seurakunnan kirkkoherraan Hannu Ronimukseen. Silloin tiloja etsittiin kolmelle ensimmäisen ja toisen luokan opetusryhmälle.

Ronimus kertoo ymmärtäneensä yhteydenotosta, että tilanne oli kriittinen.

– Kysymys on 6–8-vuotiaista koululaisista, ja altistumisherkkyys on sen ikäisellä lapsella aivan toista luokkaa kuin aikuisella, hän sanoo.

– Ymmärsin, että puhuttiin ennemmin päivistä kuin viikoista. Saimme tilat järjestettyä parissa päivässä.

Seurakunnan tiloissa reilun kuukauden koulua käyneet eka- ja tokaluokkalaiset ovat jo päässeet takaisin omiin luokkiinsa. Nyt koulussa on kuitenkin alkanut koko lukuvuoden kestävä remontti, jonka aikana koulu puhdistetaan luokkahuone kerrallaan. Yhden luokan saneeraus vie pari viikkoa, ja sen aikaa kulloinkin remontoitavan luokan oppilaat käyvät koulua kirkossa ja kappelilla.

Steiner-koulu on etsinyt luovia tilaratkaisuja myös muualta. Osa luokista pakoilee remonttia ja huonoa sisäilmaa koulun pihaan pystytetyssä jurtassa.

Yhteistyö koulun ja seurakunnan välillä on sujunut hyvin, vakuuttavat rehtori ja kirkkoherra. Kappeli ja kirkko ovat Steiner-koulun käytössä aamusta alkuiltapäivään, mutta iltaisin ne ovat seurakunnan käytössä.

Hannu Ronimus kertoo saaneensa oppilaiden vanhemmilta kiitollisia yhteydenottoja. Hänen mukaansa järjestely on ollut mieleinen myös oppilaille.

– Oppilaille tämä on leirikoulu ja seikkailu. Onhan se eksoottinen ympäristö kouluopetukseen.

Seurakunnan kanssa on sovittu, että kasvatuksen työntekijät osallistuvat opetukseen opettajien toiveiden mukaan.

Myös kirkkotilaa voidaan hyödyntää opetuksessa. Meri Arni-Kautun mielestä tilat sopivatkin koulunkäyntiin erityisen hyvin joulua edeltävän adventin aikaan. Hän kehuu tiloja hulppeiksi.

– Musiikinopettaja oli melkein ekstaasissa, kun hän näki, että siellä on kaksi flyygeliä ja urut.

Vastaavaa yhteistyötä on tehty Meilahdessa ennenkin. Kun Meilahden ala-asteen koulun liikuntatiloja remontoitiin muutama vuosi sitten, koululaiset käyttivät kirkon liikuntatiloja.

Hannu Ronimus toivoo, että Meilahden malli innostaisi muitakin kouluja ja seurakuntia yhteistyöhön tilojen käytössä. Sisäilmaongelmista kärsitään useissa kouluissa myös Helsingissä.

– Kysyvä ei tieltä eksy. Seurakunta voi palvella alueen asukkaita myös tällä tavalla.

Tuija Pyhäranta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.