null Koululaisten iltapäiväkerhossa rakennetaan jättilinnoja, sirkustellaan ja käydään kirkossa

Lenni Holmberg, Rasmus Kettunen ja Tuomas Uromo pitävät Paavalin seurakunnan iltapäiväkerhossa eniten pehmokuutioista. Seurakuntien aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistui viime vuonna koko maassa noin 10 000 lasta. Kuva: Sirpa Päivinen

Lenni Holmberg, Rasmus Kettunen ja Tuomas Uromo pitävät Paavalin seurakunnan iltapäiväkerhossa eniten pehmokuutioista. Seurakuntien aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistui viime vuonna koko maassa noin 10 000 lasta. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Koululaisten iltapäiväkerhossa rakennetaan jättilinnoja, sirkustellaan ja käydään kirkossa

Noin joka kymmenes 7–8-vuotias helsinkiläinen menee koulusta seurakunnan kerhoon. Niihin haetaan nyt.

Kello kahdentoista ja kahden välillä pikkukoululaisia saapuu omia aikojaan Keulaan, Arabianrannassa sijaitsevaan Paavalin seurakunnan iltapäiväkerhoon.

– Täällä on mukavinta rakennella isoilla pehmokuutioilla, kertovat Lenni Holmberg ja Tuomas Uromo.

Niistä voi rakentaa vaikka linnan. Jotkut lapset ovat ryhtyneetkin rakenteluun heti vaatteiden ripustamisen ja käsienpesun jälkeen.

Holmbergin ja Uromon luokalta vain kolme lasta käy tässä iltapäiväkerhossa, joten he ovat saaneet uusia kavereita.

– Retkipäivinä käymme usein meren rannassa. Kerran teimme sinne kivimuurin. Siitä tuli niin iso, että sen päällä pääsi kävelemään. Seuraavalla retkellä kivimuuri oli kaatunut, Holmberg harmittelee.

Hän pitää muutenkin retkistä. Kun koulu syksyllä päättyi jo kahdeltatoista, oli aikaa mennä kauemmas. Silloin iltapäiväkerholaiset kävivät esimerkiksi parin kilometrin päässä Lammassaaressa.

Retket kuuluvat perjantain ohjelmaan. Muiden viikonpäivien teemoja ovat vapaa leikki ja bingo, rentoutus, askartelu ja muskari.

800 lasta seurakuntien kerhoissa

Helsingin seurakuntayhtymä on kaupungin iltapäivätoiminnan palveluntarjoajista suurin. Koko kaupungissa iltapäivätoiminnan piirissä on 7 800 lasta, joista 800 on eri seurakuntien kerhoissa. Helsinkiläisistä 7–8-vuotiaista noin joka kymmenes osallistuu seurakunnan aamu- tai iltapäivätoimintaan.

– Seurakunnan järjestämien iltapäiväkerhojen hyviä puolia ovat sopivat tilat ja koulutetut ohjaajat, kertoo kasvatuksen pappi Arto Helle Helsingin seurakuntayhtymästä.

Seurakuntien järjestämissä iltapäiväkerhoissa lapset saavat mahdollisuuden tutustua seurakunnan toimintaan.

– Kristillisyyttä eletään lasten kanssa, Helle kertoo.

Lapset kyselevät ja ihmettelevät asioita yhdessä ohjaajien kanssa. Perheiden omat arvot pyritään ottamaan huomioon.
 

Iltapäiväkerhossa lauletut lasten virret kaikuvat joskus meillä kotonakin."

-  Johanna Nuorteva, Iltapäiväkerholaisen äiti

 

Lastenohjaaja Auli Savolainen-Kykyri kyselee Keulassa kuulumisia ja tuo leikkeihin tarvittavia välineitä, joilla moderni ja valoisa seurakuntasali muuttuu leikkipaikaksi.

– Kerran meillä oli täällä sirkus, Savolainen-Kykyri kertoo.

SIlloin pystytettiin kaksi telttaa, ja lattialla oleva naru oli trapetsi. Sifonkihuivit lensivät ja hulmusivat.

Savolainen-Kykyri tarkistaa välillä toisen ohjaajan kanssa yhden kerholaisen koulun päättymisajan, kun häntä ei näy. Lapsi saapuu onneksi pian.

Koululaiset tekevät kerhossa myös läksyt ja saavat välipalaa. Ohjaajat lukevat sadun kynttilän valossa. Joka päivä he lähtevät myös ulos, vähintään takapihalle.

Lukuvuoden aikana syntyi luottamus

Lennin äiti Johanna Nuorteva haki paikkaa Keulan kerhosta, sillä kahdenkymmenen lapsen ryhmäkoko vaikutti sopivan pieneltä ja rauhalliselta. Vaihtoehtona oli esimerkiksi HJK:n iltapäiväkerho, johon osallistuu Arabianrannassa noin kuusikymmentä lasta.

Nuorteva on huomannut, että lapsille on syntynyt lukuvuoden aikana luottamus vakituisia ohjaajia kohtaan.

– Iltapäiväkerhossa lauletut lasten virret kaikuvat joskus meillä kotonakin. Lenni on oppinut myös, mikä on suntio, Nuorteva kertoo.

Lapset käyvät noin kerran kuussa Paavalin kirkolla, jossa he tapaavat lapsityön pappia. Hän on kertonut lapsille seurakunnan toiminnasta ja kirkkovuodesta. Joskus lapset saavat kirkolla keittoa. Talvella he laskivat pulkalla kirkonmäkeä.

 

Haku Helsingin kaupungin iltapäiväkerhoihin päättyy 29.4. Myös kaupungin hyväksymien palveluntarjoajien kuten seurakuntien iltapäiväkerhoihin haetaan samalla yhteisellä lomakkeella. Haussa ovat etusijalla ensiluokkalaiset ja erityistukea tarvitsevat lapset.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.