Koulun kokoinen passio
Laulun iloa. Iris (edessä vasemmalla) ja Maija Kause (Iriksen vieruskaveri) osaavat passion laulut ulkoa.

Laulun iloa. Iris (edessä vasemmalla) ja Maija Kause (Iriksen vieruskaveri) osaavat passion laulut ulkoa.

Koulun kokoinen passio

Lähes kaikki Lintuvaaran alakoulun oppilaat ovat mukana jumalanpalveluksessa, joka nähdään pitkäperjantaina televisiossa.

Värikäs takkiruuhka täyttää Leppävaaran kirkon naulakot. Kirkkosaliin on asettunut peräti 92 lasta kuoroksi ja orkesteriksi. Lintuvaaran koulun 9–12-vuotiaat musiikkiluokkalaiset harjoittelevat uudenlaista lasten passiota.

Lapset esittävät pääsiäisen tarinan laulujen, koululla ja aasitallilla kuvattujen kohtausten sekä lyhyiden lukukappaleiden avulla. Niistä ja Leppävaaran seurakunnan pastori Tiina Palmun lyhyestä saarnasta muodostuu pitkäperjantain TV-jumalanpalvelus.
“Voisiko sen tehdä toisin. Se oli ajatuksemme alusta asti”, kertoo opettaja Piia Ahtee-Koponen.
“Leppävaaran seurakunnan 50-vuotisjuhla antoi alkusysäyksen. Saimme mukaamme seurakunnan väen sekä Kirkon tiedotuskeskuksen Ville Talolan. Ylen hartausohjelmien ohjaaja Aulis Moisio on tuonut ohjelmaan lisää ideoita. Yhteistyö on toiminut loistavasti”, Ahtee-Koponen kiittelee.

Kolmen oppilaan ryhmä kulkee esityksessä läpi pääsiäiskertomuksen. Matkan varrella tv-kuvissa näkyy paljon Lintuvaaran koulun oppilaiden käsien jälkiä.
Musiikkiluokkien oppilaat ovat harjoitelleet kahdeksan opettajiensa Taru Sillanpään ja Paula Turkkilan sovittamaa laulua. Mukana on perinteinen virsi Vieraalla maalla kaukana, mutta myös Pekka Simojoen ja Lasse Heikkilän hengellisiä lauluja sekä kappaleita uudesta Lasten virsi -kokoelmasta.
Mediakeskustelu kouluopetuksen hengellisestä sisällöstä kirvoittaa kommentin lasten passio-ajatuksen äidiltä, opettaja Eeva Hänniseltä.
“Lapsille virret ovat ennen kaikkea musiikkia. He ovat laulaneet Minä uskon -kappaletta moneen kertaan, mutta kun uskonnon kokeessa kysytään uskontunnustusta, he eivät muista sitä”, Hänninen päivittelee.
Kausen sisarukset, selloa orkesterissa soittava 12-vuotias Iris ja 10-vuotias Maija Kause osaavat muiden tapaan passion laulut ulkoa.
“Paras kappale on viimeisin. Sen nimi on Pääsiäiskaanon”, sanoo Iris, ja Maija nyökyttelee.
Maijan mielestä harjoitukset ovat olleet mukavia. “Hankalinta on ollut pitää välillä suunsa kiinni”, hän myöntää.
Kuudesluokkalaiset Sara Simovaara ja Antonia Gergen ovat soittaneet pianoa useita vuosia. Lasten passiossa he pääsevät kokemaan harvinaisen hetken saadessaan soittaa Leppävaaran kirkon urkuja.
“Kanttori Pauliina Hyry on opettanut meitä kolme kertaa ennen kenraaliharjoituksia”, tytöt laskevat.
“Urkujen koskettimet ovat paljon herkemmät kuin pianon. Uruissa on myös jalkio ja paljon kaikenlaisia nappuloita.”

Lahjakkaiden soittajien lisäksi lasten passiossa pääsevät esille uudet kyvyt. Opettaja Laura Rantakokko kertoo, että projekti innosti neljä oppilasta klarinetisteiksi.
“Tämä on ollut monella tavalla hieno juttu. Yhteinen tekeminen eri luokka-asteiden välillä ja tavallisen koulumaailman ulkopuolella on vienyt aikaa, mutta se on ollut myös hyvin palkitsevaa.”
Elina Raunio

TV1 perjantaina 18.4. kello 10 Lasten Passio Leppävaaran kirkossa. Ohjelma on katsottavissa kuukauden ajan Yle Areenasta.

Jaa tämä artikkeli: